Kinesisk rumsonde er landet på Månens 'bagside': Her er de første nærbilleder
Kilde: 
03 januar 2019

Rumsonden Chang’e 4 er nu ankommet til Månens såkaldte bagside og har sendt de første nærbilleder af den side af Månen, som vi ellers aldrig ser, og som ingen har besøgt før.

Det meddeler China National Space Administration, ifølge Reuters.

Månen roterer om sig selv med samme hastighed, som den kredser om Jorden, således at det altid er den samme side af Månen, vi ser fra Jorden.

'Bagsiden' har derfor indtil nu været mere eller mindre uudforsket.

Hvordan det teknisk set har været muligt for kineserne at lande på Månens mere ukendte side, kan du læse meget mere om i artiklen 'Kineserne besøger Månens bagside'.

Månen bagside Chang'e 4 Kina rumfart

Verdens første nærbillede af Månens 'bagside'. Tidligere rumfartøjer har kunnet observere og fotografere Månens bagside, men ingen er nogensinde før landet på den. (Foto: EPA/CNSA)

Chang’e 4, der er landet ved Månens sydpol, nærmere bestemt ved Von Kármán-krateret, medbringer en lander og en rover.

Over det næste stykke tid bliver opgaven at udforske Månens terræn, landskab og overfladesammensætning samt måle stråling og foretage astronomiske observationer.

Landingen på Månens bagside er en milepæl for Kina, hvis målsætning er at være blandt de førende rummagter i 2030.

Næste skridt bliver konstruktionen af Kinas egen bemandede rumstation til næste år.

Kinesiske myndigheder siger, ifølge Reuters, at ambitionerne om at dominere i rummet udelukkende er fredelige.

I USA forholder man sig anderledes til den kinesiske udvikling. Kongressen har blandt andet forbudt NASA at samarbejde med det kinesiske rumagentur af sikkerhedshensyn, og præsident Trump har udtrykt ønske om at udvide det amerikanske forsvar med en rumstyrke.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.