Sover fisk - og kan de drømme?
Vi mennesker lægger os til at sove én gang i døgnet. Men hvad gør vores venner i havet? Og hvor små dyr sover egentlig? Vi har spurgt to eksperter, som gav os en guidet tur i pudevåret hos fisk og andre smådyr.

Zzzz. Har du nogensinde tænkt over, om ham her egentlig kan sove? Eller om han drømmer for den sags skyld? Her i artiklen får du svaret. (Foto: Colourbox)

Zzzz. Har du nogensinde tænkt over, om ham her egentlig kan sove? Eller om han drømmer for den sags skyld? Her i artiklen får du svaret. (Foto: Colourbox)

 

En træt fisk. Det lyder muligvis som noget fra en Disneyfilm, men de findes faktisk.

Spørg Videnskaben har fået et spørgsmål fra en læser, der undrer sig over, om fisk sover ligesom mennesker.

»Jeg har hørt, at hajer sover, men at de ikke kan tåle at ligge stille. Er det rigtigt? Og hvad med andre fisk? Sover de ligesom os, og kan de for eksempel drømme?« spørger Søren Bank fra Aarhus.

På fisketur efter svar

Vi har blandt andet talt med Henrik Carl, en vågen ekspert fra Statens Naturhistoriske Museum.

Han er uddannet biolog og har specialiseret sig i fiskesystematik. Han snorkler blandt andet rundt ved de danske kyster for at kortlægge udbredelsen af fisk i Danmark.

»Altså, nogle fisk kan godt sove. Men det er meget forskelligt fra art til art, hvordan det foregår,« fortæller Henrik Carl, da vi fanger ham på telefonen, lige inden han skal ud og snorkle.

Han fortæller, at nogle fisk lægger sig direkte på bunden og sover.

Fisk med søvnmønstre som vores

Et eksempel på en fisk, hvis søvnmønster minder om vores, er havkarussen. Den er 10-15 centimeter lang og yderst almindelig i de danske farvande.

Man finder den ved havnemoler, eller hvis man svømmer en tur ved Sjællands nordkyst.

»Havkarussen forsvinder om natten. Den sover mellem tang og sten tæt på bunden,« siger Henrik Carl.

Det samme gælder savgylten, der ligesom havkarussen tilhører familien af læbefisk.

Papegøjefik laver sovepose af slim

En anden klassisk syvsover er papegøjefisken, der lever i koralrev i troperne. Den er også beslægtet med læbefiskfamilien.

Denne farvestrålende fisk laver faktisk sin egen ’sovepose’, når den skal hvile sig, ved at bygge en slimklump om sig selv.

Fakta

I Gyldendals leksikon defineres søvn som en »naturlig tilstand med sænket bevidsthedsniveau, men med mulighed for fuldstændig vækning til vågen tilstand i løbet af sekunder til minutter.« »Søvn kendes fra hvirveldyr, men har meget forskellig fremtrædelsesform hos forskellige arter og er ikke mulig at definere på enkel vis.«

Slimen gør, at papegøjefiskens eventuelle sultne fjender ikke kan lugte den og beskytter på den måde mod angreb udefra.

Nogle svømmer og sover på samme tid

Ifølge Henrik Carl kan mange af havets hurtigsvømmere dog ikke ligge stille på bunden og slappe af. De må svømme for at få iltet gællerne, mens de hviler sig.

For eksempel har hammerhajen ikke en svømmeblære og er derfor nødt til at holde sig i gang for ikke at synke til bunds. Det samme gælder makrel og hornfisk.

»Jeg har flere gang hørt, at folk er blevet ’svømmet ned’ af de her fiskearter. Så ligger de simpelthen og blunder i vandet, mens de svømmer. Man kan nok sammenligne det med, at vi trækker vejret, mens vi sover,« siger Henrik Carl.

I samme åndedrag besvarer han Søren Banks indledende spørgsmål: Det er en skrøne, at ingen hajer kan tåle at ligge stille. Nogle hajer kan sagtens ligge på bunden og slappe af.

Uklart, hvad der sker i hjernen

Ingen af fiskene lukker dog øjnene – af gode grunde, da de hverken har øjenlåg eller behøver at holde øjnene fugtige som ligesom os.

Formentlig snorker eller drømmer de heller ikke. Men mange fisk har alligevel nedsat bevidsthed, når de sover.

»Der har været nogle diskussioner om, hvorvidt man kan kalde det rigtig søvn. Men når de ligger ned og virker trætte, så mener jeg, at man godt kan sige, at de sover. For eksempel skal man skubbe til havkarussen eller gøre den bange, før den vågner,« siger Henrik Carl.

Forskning i fiskesøvn er besværlig

Der er dog kun forsket ganske lidt i, hvad der sker i en fisks hjerne, når den tager en lur. 

Det er selvsagt svært at måle, om fiskene bare hviler sig og har et nedsat aktivitetsniveau, eller om de decideret sover ligesom mennesker.

»Man skal bruge avanceret udstyr til at måle på deres hjerneaktivitet, og det er pænt besværligt,« siger Henrik Carl.

På trods af besværet kender man dog nogle arter, som virkelig er B-fisk. Henrik Carl fortæller, at han selv har set denne sovetryne, da han snorklede i Gentofte Sø:

En almindelig karusse, der lever i ferskvand, kan finde på lægge sig på bunden af søen og dække sig til med mudder. Her kan den ligge i dvale i dagevis. Karussen slukker blandt andet for sit syn, og for at vække den skal man prikke til den.

»Alt i alt er det svært at svare helt entydigt på søvnspørgsmålet. Dog er det jo logisk, at dyr ligesom os har brug for hvile på den ene eller anden måde,« siger fiskespecialist Henrik Carl. (Foto: Colourbox)

Dette er dog i højere grad en overlevelsesfunktion end decideret søvn. Karusserne går ikke i dvale hver vinter, men kun hvis der er iltsvind i vandet.

 

Kan bakterier også sove?

Karussens ’sovevaner’ minder på mange måder om bakteriers, de mindste levende organismer, som den nysgerrige gymnasielærer Søren Wilhjelm også gerne vil vide lidt mere om.

»Hvor lavtstående organismer kan siges at sove? Kræver det, at vi har en bevidsthed, før vi kan falde bevidstløse om? Hvad med bakterier? Har de samme aktivitetsniveau hele tiden?« spørger han også i sin mail.

I søgen efter svar har vi også ringet til professor i mikrobiologi, Lars Peter Nielsen, der arbejder ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

 

Tornerose-bakterier

Han fortæller, at nogle bakterier går i dvale ligesom fisk. Således kan de ligge i 10.000 år i undergrunden.

»Hvis de ikke kan få noget at spise, kan de skrue helt ned for deres metabolisme, så de kan overleve. Men det kan man ikke kalde søvn – det er bare en vildt effektiv overlevelsesmekanisme,« siger Lars Peter Nielsen.

Når bakterierne får brug for det, kan de standse mange af processerne i cellen, så de for eksempel ikke bruger deres enzymer eller gener til at dele sig, som de normalt gør.

Han bliver os dog svar skyldig på, hvad der er den mindste organisme til at sove.

»Det er vel et definitionsspørgsmål. Bakterier kan som sagt ikke sove i klassisk forstand, men kan jo være inaktive,« siger Lars Peter Nielsen.

 

Ingen nerver - ingen søvn

En tommelfingerregel kan være, at dyr skal have et nervesystem for at kunne sove - det har de fleste flercellede organismer. Dermed inkluderer man også simplere dyr som insekter, selvom deres hjerne og bevidsthed ikke kan sammenlignes med menneskets.

Tidligere forskning tyder for eksempel på, at selv bananfluer har brug for søvn.

Når de blev holdt vågne i længere tid blev deres kognition, altså deres hjernefunktion, forringet, og de havde brug for en hvilepause bagefter.

Vi siger tak til eksperterne for at give deres bedste svar på de gode læserspørgsmål. Har du selv et spørgsmål, så skriv til redaktion@videnskab.dk. Hvis vi tager dit spørgsmål op, sender vi en T-shirt som tak. 

Du kan også blive klogere ved at læse Videnskab.dk's seneste bog med det bedste fra Spørg Videnskaben: 'Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet?’

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk