Hvorfor stopper kropsbehåringen med at gro?
Når man fjerner kropsbehåring vokser det hurtigt frem igen, men væksten stopper når håret er 2-3 centimeter langt - hvorfor?

Hårsække er aktive i 2-6 år ad gangen. Derefter går de over i hvilefasen, hvor væksten stopper og håret med tiden slides væk. (Foto: Colourbox)

»Før en operation for nyligt skulle jeg intimbarberes - hvilket jo slet ikke er usædvanligt for de fleste selv uden forestående operation. Ganske få uger efter er der allerede fin ny vækst,« fortæller Peter Krogh Barberer eller klipper man sig, gror kropsbehåringen lynhurtigt frem, men hvis man lader være, vokser det meget langsomt. Det fik Peter Krog til at undere sig: »Slides håret ned eller stopper væksten simpelthen, når det når en vis længde. Med andre ord - ved håret, hvor langt det er? I givet faldt hvordan?,« spørger han.

Hår vokser i faser

Morgenhår kan lade til at have sin egen vilje, men selv om tanken om intelligent hår er besnærende, bliver den teori hurtigt afvist af videnskaben. »Nej, hår 'ved' ikke, hvornår det skal stoppe med at gro,« svarer retsmediciner ved Københavns Universitet Steen Holger Hansen.

Som retsmediciner er det vigtigt at have en viden om hår, da det kan være med til at identificere ofre og gerningsmænd. »Hår har en aktivfase og en hvilefase. I den aktive fase kan håret gro i to til seks år. Derefter går det over i hvilefasen, hvor hårvæksten stopper og håret slides væk, når vi reder det,« forklarer han. Frisørbesøg og barbering gør, at vi ikke lægge mærke til forskellen på hår i aktivfasen og hvilefasen.

Kropsbehåringen bliver slidt af, når hår i hvilefasen gnider mod indersiden af tøjet.

En analyse viste, at 45 procent af underbenets hår var i aktivfasen, mens 55 var i hvilefasen. »Enten har den korte kropsbehåring en kortere aktivperiode, eller også har den type hår en langsommere vækst end ansigtsbehåringen,« forklarer Steen Holger Hansen.

 

Afviser hårmyte

 

Hårmyter er der masser af, en af dem er, at håret og skægget fortsætter med at gro efter døden. Det er ikke rigtigt. Hår vokser ikke efter døden. »En mand kan barberer sig glat som en barnenumse, hvis han dør lige efter, vil kæresten næste morgen kunne mærke skægstubbe. Men det skyldes ikke hårvækst men derimod indtørring af huden over hårene. Desuden har hvert hår en lille muskel. Det er dét, der gør, at hunde kan rejse børster og vi kan få gåsehud. Disse muskler får også rigor mortis, eller dødstivhed, som skubber skægget ud over hudniveau,« forklarer Steen Holger Hansen.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud