Hjælp! Hvad i alverden er det for en mærkelig... fisk?
En læser undrer sig gevaldigt over, hvad det er for nogle underlige dyr, hendes kat slæber ind gennem kattelemmen.

En læser undrer sig over, hvad det er for et underligt dyr, som katten har slæbt med hjem. (Foto: Elisabeth Krøger)

En læser undrer sig over, hvad det er for et underligt dyr, som katten har slæbt med hjem. (Foto: Elisabeth Krøger)

En læser har sendt et billede af et underligt dyr ind til Videnskab.dk.

En af hendes katte slæber jævnligt døde dyr ind gennem kattelemmen, og den viser hende altid trofæet, før den æder det.

Men i løbet af det sidste halve år er katten begyndt at spise et nyt slags dyr. Og den er samtidig blevet væsentligt mere hemmelighedsfuld omkring sine fangster.    

»De er åbenbart utroligt velsmagende, for i modsætning til de andre trofæer får jeg ikke lov til at kigge ret meget og slet ikke røre. De bliver lige vist, og så bliver de spist med det samme!« skriver Elisabeth Krøger i en mail.

Det er dog lykkedes Elisabeth at få et par glimt af dyrene, og da de ikke ligner noget, hun har set før, har hun taget et billede af et af dem. Nu vil hun gerne vide, hvad det er for nogle mærkelige skabninger, hendes kat er begyndt at sætte tænderne i.      

Spørg Videnskaben vil hjertens gerne komme Elisabeth til undsætning, så vi har ringet nogle forskere op for at få dem til at nærstudere billedet. 

Det er en flosset fisk

Kurt Buchmann, professor og fiske-ekspert, vil ikke udtale sig med sikkerhed om, hvad det er for en art. Men han afviser, at der er tale om en zoologisk sensation. 

»Der er nok ikke tvivl om, at vi her har en fisk. Det kunne måske være en af flere arter af kutlinger,« siger Kurt Buchmann, som er professor i akvatisk patobiologi og leder af Dansk Fiskeimmunologisk Forskningscenter. 

En kutling er en 10-50 centimeter lang pigfinnefisk, som blandt andet lever i Østersøen.

Benet er i virkeligheden en finne

Du rynker måske en anelse på næsen over Kurt Buchmanns bud, da det særprægede kræ jo har forben! Hvordan i alverden kan det så bare være en almindelig fisk?

Kurt Buchmann pointerer, at billedet er så sløret, at der er tale om spekulation, når han udtaler sig, men han mener bestemt ikke, at den ting, der unægteligt ligner et forben på dyrets krop, rent faktisk er et ben.

»Det er nok en brystfinne, der er revet i stykker. Finner har såkaldte finnestråler, og det, der linger tæer på billedet, er formentlig flossede finnestråler, der er revet fra hinanden, hvilket jo kan være sket ved, at katten har gumlet på den,« siger Kurt Buchmann. 

Da det selvfølgelig er lidt skuffende, hvis dyret bare er en helt almindelig, kedelig fisk, må vi være helt sikre, før vi afslutter efterforskningen. 

Overvejede, om billedet var fup

Michael Hansen, professor i molekylærbiologi, fortæller, at han næsten overvejede, om billedet var fup, da han kastede et blik på det i første omgang.  

»Jeg kender ikke nogle dyr fra den danske natur, der har skæl, ligner en fisk og samtidig har forben,« siger Michael Hansen, professor i molekylærbiologi ved Institut for bioscience ved Aarhus Universitet. 

Selvom han umiddelbart ikke har noget bud på, hvad det er for et dyr, skyder han alligevel fra hoften, når nu det skal være. 

»Det kan måske være en knorhane. De har nemlig modificerede brystfinner, som de bruger som ben. Deres finnestråler er frigjorte, og de bruger dem som ben til at gå på havbunden. Det ser meget mærkeligt ud. Problemet er bare, at dyret på billedet ellers ikke ligner en knorhane,« siger Michael Hansen. 

Gumle-teorien er overbevisende

Da vi fremlægger Kurt Buchmanns teori om, at benet i virkeligheden er en brystfinne, som er blevet gumlet på, virker det som om, at der går et lys op for Michael Hansen.

»Nå ja, det kan selvfølgelig være. Det ville forklare de underlige frø-lignende tæer, som den har på det, der ligner et ben,« siger Michael Hansen.   

Vi indstiller efterforskningen for nu og takker i den forbindelse Elisabeth for billedet og spørgsmålet, som hun selvfølgelig skal have en T-shirt for.

Du kan selv få svar på spørgsmål til videnskaben, hvis du sender dem ind til os på mailadressen sv@videnskab.dk.

Hvis du har et bud på, hvilken skabning, der er tale om på billedet, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet nedenunder.     

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.