Vores solsystem er skabt fra en stor gas- og støvsky, der kollapsede for mere end 4,5 milliarder år siden.
Solen blev dannet i centrum med otte planeter samt en række mindre objekter kredsende omkring sig.
Meteoritter giver vindue til fortiden
Hvis vi ønsker at få information om det tidlige solsystem, er den bedste fremgangsmåde at studere meteoritter. Disse sten fra det ydre rum er faldet ned på Jorden og ser stadigvæk ud, som de gjorde kort efter solsystemets dannelse, hvilket giver os et vindue tilbage i tiden.
Et hold forskere har undersøgt Allende-meteoritten, der faldt ned over Mexico i 1969, hvor de kiggede på grundstofsammensætningen i små indeslutninger i meteoritten.
Det var de første dele af solsystemet, der størknede og sidenhen dannede planeterne og de andre faste objekter.
Forskere finder forskel fra resten af solsystemet
I disse indeslutninger så forskerne en helt anden grundstofsammensætning, end man gør i resten af solsystemet.
Der var nemlig færre af de stoffer, der typisk dannes i supernovaeksplosioner. De små indeslutninger blev dannet tæt på Solen på meget kort tid (20.000-50.000 år) og blandede sig senere med andre stoffer, før de blev til meteoritter og andre objekter.
Resten af solsystemet indeholder mange ‘supernovagrundstoffer’, og dette tyder på, at der har været en supernovaeksplosion tæt på det tidlige solsystem. En eksplosion som har sendt materiale ind i den protoplanetariske disk.
Dette styrker også teorien om, at Solen blev skabt i et område, hvor mange stjerner blev dannet samtidig, og hvor der ofte er stjerner, der kort tid efter deres dannelse ender deres liv i supernovaeksplosioner.