Der er langt til nænsom blokfløjteklang, når den store ildkugle i Solsystemets centrum brøler toner ud via magnetiske vibrationer, men hver stjerne synger jo med sit næb. Nu kan vi i midlertidig alle lytte med, for Solens sang er for første gang blevet foreviget på bånd.
Det er astronomer fra University of Sheffield, der har genskabt lyden fra Solen elektronisk ved at omdanne satellitbilleder af magnetiske sløjfer kendt som ‘coronal loops’ til lyd.
Disse sløjfer vibrerer nemlig som strenge på for eksempel en guitar eller bevæger sig som lydbølger gennem et blæseinstrument.
Det skriver telegraph.co.uk, der selvfølgelig også giver en smagsprøve på Mælkevejens nye tenors kunnen. Lyt til Solens musik her.
Kan give ny viden om Solens fysik
Professor Robertus von Fáy-Siebenbürgen, leder af forskergruppen, er begejstret over opdagelsen.
»Det giver nye veje til forståelsen af Solen og ny indsigt i fysikken i Solens ydre lag, hvor temperaturen kan nå op på millioner af grader,« fortæller han til telegraph.co.uk.
Forskerne mener, at ‘coronal loops’ er involveret i produktionen af soludbrud, hvor stærkt ladede partikler bliver slynget ud i rummet.
Når Solens aktivitet, og dermed produktionen af soludbrud øges, resulterer det i såkaldte ‘rumstorme’, som kan have katastrofale følger på jorden. De kan for eksempel ødelægge elektronisk udstyr eller skade satellitter.
NASA advarede så sent som i sidste uge om, at Solens aktivitet nu igen er begyndt at stige efter en ualmindelig lang periode med nedsat aktivitet. Det vil muligvis betyde, at Solen kaster hidtil usete mængder af magnetisk energi ud i Solsystemet omkring 2013.