Vi har altid yndet at sammenligne vores naboplanet Mars med Jorden.
Og der er jo stadig dem, der ligesom Elon Musk drømmer om at kolonisere planeten.
Man skal nu tænke sig godt om, for der er rigtig koldt på den røde planet, og store dele af overfladen er dækket af en rød ørken af støv og sand, der klæber grundigt til enhver rumdragt.
\ Læs mere
Mars og Jorden har dog også nogle ligheder. Mars har ligesom Jorden årstider og et par polkalotter, der i udseende minder om Jordens, og som veksler med årstiderne.
Vinteren udmærker sig på sin egen smukke måde, og det er emnet for denne billedfortælling fra Mars.
Klik på knappen ‘Se galleri’ herover og kom på en billedskøn rundtur i vinteren på Mars. Herunder kan du desuden følge med i den daglige vejrudsigt fra Mars:
Længere fra Solens varme
Mars er længere borte fra Solen end Jorden. Marsåret er på 687 døgn mod Jordens 365 døgn. De fire årstider er dermed omkring dobbelt så lange som årstiderne her på Jorden.
\ Om artiklens forfattere
Helle og Henrik Stub er begge cand.scient’er fra Københavns Universitet i astronomi, fysik og matematik.
I mere end 50 år har parret beskæftiget sig med at formidle astronomi og rumfart gennem radio, fjernsyn, bøger og foredrag og kurser.
De skriver om aktuelle astronomiske begivenheder for Videnskab.dk, hvor de går under kælenavnet ‘Stubberne’.
Dog varierer årstiderne mere i længde, fordi Mars kredser i en aflang ellipsebane med varierende banehastighed.
Mars er en meget kold planet med en temperatur, der svinger mellem vintertemperaturer, der kan komme helt ned under 120 frostgrader i de polare egne og op til 25 grader på en varm sommerdag ved ækvator.
De store udsving skyldes, at den meget tynde Marsatmosfære ikke kan oplagre meget varme fra Solen.
Ikke mindst vinteren på Mars kan byde på lidt af hvert, og vi kan opleve fænomener, der ligger ganske langt fra, hvad vi kender fra vinteren på vores egen planet.
Kan man stå på ski på Mars?
Ligesom på Jorden kan der dog falde sne på Mars. Det ved vi fra rumsonden Phoenix, der i 2008 landede nær nordpolen på Mars.
Rumsonden har observeret sne, der dalede nedad fra skyer fra en højde på omkring 4 km over overfladen. Sneen fordampede dog, før den nåede overfladen.
For at observere sneen blev der fra Phoenix sendt en laserstråle højt op i marsatmosfæren. I skæret fra laserstrålen blev der observeret både skyer og snefnug, der dalede ned.
Rumsonden undersøgte også i overfladen omkring landingsstedet. Og her skulle der ikke skrabes meget i overfladen, før isen dukkede op.
Nogle steder kan sneen dog godt nå ned til overfladen og dække mindre og flade områder med et par cm sne.
Sådanne områder er fundet af rumsonden Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), der kan observere i det infrarøde område, og her har haft held til at opdage et snevejr af tøris falde ned til overfladen.
Som marsforskeren Sylvain Piqueux fra Jet Propulsion Laboratory har udtrykt det, »så kan man måske godt traske afsted i et par snesko, men hvis man vil stå på ski, så er det nok bedre at finde en kraterside, hvor et snelag bedre kan bygges op på en skråning.«
Terningeformede snefnug
En vinter på Mars kan ikke helt sammenlignes med en vinter her på Jorden – og det er ikke, bare fordi en Marsvinter er meget koldere end en vinter selv på Antarktis.
Således kan man finde terningformede snefnug i stedet for vores jordiske sekskantede snefnug.
Det skyldes, at det kan sne med frosset CO2. Snefnuggene er dog ganske små og blot på størrelse med bredden af et menneskehår.
Da Marsatmosfæren hovedsageligt består af CO2, skyldes denne sne, at selve atmosfæren kan fryse til is, fordi nætterne kan blive meget kolde.
Jordens atmosfære består især af ilt og kvælstof, men af to grunde vil vi aldrig opleve sne fra disse to luftarter.
- Dels bliver det aldrig koldt nok, selv i vinteren på Antarktis,
- og dels vil hverken ilt eller kvælstof danne snefnug, som vi kender dem.
Det skyldes de kemiske love.
To slags sne og is på Mars
Så mens vi her på Jorden kun har én slags sne fra vand, der fryser, så kan Mars altså præstere to slags sne og is, da både vand og kuldioxid kan fryse.
Vi kender ganske vist kuldioxid-sne, også kaldet tøris, her på Jorden, fordi vi kunstigt kan fremstille det.
Men vores planet danner ikke den slags sne, selv om det kun kræver en temperatur på omkring -80 grader.
Ved det meget lave tryk på Mars smelter is ikke, men går direkte over i gasform, og det giver nogle fantastiske snelandskaber. Denne såkaldte sublimation er helt afgørende for Mars.
På grund af de to slags is kan vi ikke umiddelbart sammenligne polkalotterne på Mars med Nordpolen og Sydpolen på Jorden.
Begge slags is kan danne lag af frost på overfladen. Det er langt mere almindeligt end egentlig sne.
Se den fremmedartede vinter på Mars
De to rumsonder Viking 1 og 2, der i 1976 landede på Mars, har vist os sådanne lag.
Og rumsonden Mars Odyssey har observeret frost i den tidlige morgenstund, der sublimerede bort, efterhånden som Solen brød frem.
NASA har nu forsynet os med en række billeder, der giver et godt indblik i den fremmedartede vinter på Mars.
Som i de fleste billeder benyttes der kunstige farver, der skal fremhæve detaljer og forskelle i landskabet.
Vi må blot huske, at disse farver ikke viser den virkelige verden.