Liv på Mars? Gammelt foto rejser nye spørgsmål

mars, chile, rum

Lighederne mellem klippeformationerne på Mars (venstre) og stromatolitterne ved El Tatio i Chile (højre) er slående. Foto: Nature Communications/Steve Ruff/Jack Farmer

Annonce:

Har vi allerede fundet tegn på liv på Mars?

Det spørgsmål stiller forskere fra University of Arizona sig selv, efter at de har kigget nærmere på et gammelt fotografi taget på den røde planet i 2007, skriver telegraph.co.uk.

I 2007 knipsede NASA-roveren Spirit et billede af en særlig fingerlignende klippeformation tæt ved Mars’ ækvator på det såkaldte Home Plate-plateau i krateret Gusev.

Forskerne studsede over det gamle fotografi og besluttede sig for at undersøge, om man kunne finde lignende strukturer på Jorden, og det lykkedes dem faktisk at finde det i gejserområdet El Tatio i Andesbjergene i det nordlige Chile.

LÆS OGSÅ: NASA finder enormt isdepot på Mars

Forskerne valgte at fokusere på El Tatio, der ligger 4.000 kilometer over vandoverfladen, fordi dets klima minder om Mars’ med frysende kolde nattetemperaturer, selv om sommeren, tynd, tør luft og store mængder ultraviolet sollys.

Strukturerne ved El Tatio kaldes stromatolitter, og deres lighed med de fingerlignende formationer fra Mars er interessant, fordi stromatolitterne er dannet gennem en kombination af springkilder og levende mikroorganismer.

Annonce:

»Den kendskerning, at mikroorganismer spiller en vigtig rolle i skabelsen af de distinkte strukturer ved El Tatio, åbner for den mulighed, at strukturerne på Mars er blevet til på en lignende måde – altså ved hjælp af organismer, som var levende på det pågældende tidspunkt,« siger Steve Ruff fra Earth and Space Exploration ved University of Arizona til The Telegraph.

LÆS OGSÅ: NASA-chef: Liv i rummet kan findes på tre måner og en planet

Mars menes at være astrofysikernes bedste håb for at finde liv i rummet, fordi planeten tidligere havde både en atmosfære og flydende vand.

Desværre er der ikke udsigt til at få undersøgt klippeformationerne på Mars nærmere lige foreløbigt, for Spirit-roveren kørte fast i blødt underlag i 2011, og de aktive rovere, Curiosity og Opportunity, befinder sig for langt væk fra Home Plate-plateauet til at slå et smut forbi.

Der er ikke planer om at sende en ny rover til Mars før 2020 – her har man dog allerede haft Home Plate oppe at vende som et muligt landingssted.

»Vi ved nøjagtigt, hvor vi ville skulle lande for at samle mere data,« siger Steve Ruff.

LÆS OGSÅ: Elon Musk: Der vil være masser af job på Mars

Annonce:

Ifølge forskerne får vi ikke klar besked, før et stykke af klipperne bliver bragt hjem til Jorden.

Deres studie er udgivet i tidsskriftet Nature Communications, hvor du også kan se mange flere billeder af klippeformationerne.

LÆS OGSÅ: ExoMars: Er der liv på Mars?

LÆS OGSÅ: Curiosity finder betingelser for liv på Mars

jo

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts