Satellit tager utroligt billede af kæmpe is-krater på Mars

Lidt syd fra Mars' nordpol har Det Europæiske Rumagentur fundet dette kæmpe krater fyldt med is. (Kredit: ESA/DLR/FU Berlin)

Annonce:

Hvid jul på Mars! Mens der er intens interesse for, om der er flydende vand på Mars, så hersker der ikke længere tvivl om, at Mars har masser af is.

Det bekræfter et nyt foto fra planeten, der viser et gigantisk krater fyldt med til randen med is, skriver Det Europæiske Rumagentur (ESA) i en pressemeddelelse.

Krateret, som ESA har opkaldt efter den sovjetiske rumingeniør Sergei Korolev, måler en diameter på 81,4 kilometer og har en dybde på 2 kilometer.

Isen fylder omkring 60 kilometer i diameter og 1,8 kilometer i dybden, hvilket svarer til en volume på cirka 2200 kubikkilometer is, hvor en del af den også består af støv.

Når luften på Mars, der i øvrigt er meget tynd, bevæger sig over isen, køles den ned og synker, hvilket resulterer i et lag af kold luft, der findes lige over isen.

Da luft er en dårlig varmeleder, fungerer det kolde lag luft som en slags isolator, der beskytter isen fra varmere luft og dermed forhindrer den i at smelte.

Det er er i forbindelse med ESA’s Mars Express mission, der i denne måned har 15-års jubilæum, at billedet af krateret er taget.

Annonce:
Billedet af Korolev-krateret er konstrueret på baggrund af flere strimler af fotos taget med specielle høj-resulations kameraer. (Kredit: ESA/DLR/FU Berlin)

fghs

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts