Kontrolrummet var fuldt af rystende hænder, trætte øjne og halvtomme kaffekopper, da studentersatellitten AAUSAT-II blev sendt af sted i april måned. Flere års indsats fra hundredvis af studerende fra Aalborg Universitet kulminerede med opsendelsen fra Indien, og det har siden vist sig, at også det efterfølgende kredsløb om Jorden har været en stor succes.
Efter to måneder lever satellitten i bedste velgående, men kontakten til den 750 gram tunge AAUSAT-II er kun god, fordi en barmhjertig samaritan har meldt sig på banen i form af en radioamatør fra Horsens.
Hjemmelavet strømhjælpDe studerende og lektor Jens Dalsgaard Nielsen havde indtil for nylig haft svært ved at sende beskeder til satellitten, fordi signalstyrken var for svag.
Holdet efterlyste hjælp fra foreningen Experimenterende Danske Radioamatører, og en fredag midt i juni fik kontrolrummet i Aalborg besøg af Verner Topsøe fra Horsens.
»Han havde selv bygget en kilowatt-forstærker, som vi gerne måtte låne, og Verner hjalp os med at få den ordentligt integreret i vores system. Vi har fået to klare svar fra AAUSAT, om at den har stillet sit ur, som vi bad den om, så der er fuldt hul igennem, og det er rigtigt dejligt. Det er rart, at der findes sådan nogle rare mennesker,« konstaterer Jens Dalsgaard Nielsen, der er tovholder på projektet.
\ Fakta
Normalt er det svært at opdrive en kilowattforstærker, fordi den bliver så sjældent brugt af radioamatører, at den som regel skal bygges specielt til lejligheden. Men med hjælp fra Verner Topsøe kan de studerende snart sende kommunikation ud i rummet med en effekt på 1.000 Watt 1 (1 kW) i stedet for de 40 Watt, de startede med, og de 400 de i første omgang er kommet op på.
Fuld kontrolDen stærkere sendestyrke giver også ny energi til holdet bag satellitten, som snart er klart til at tage fat på næste fase i projektet: At måle gammastråling i rummet, at forsøge at dreje satellitten ved hjælp af spoler og at lave forskellige test af software ombord.
Ligegyldigt om holdet over de næste uger får held med sine eksperimenter og med at opfylde sin plan for de første 100 dage i rummet, mener Jens Dalsgaard Nielsen, at projektet allerede har været mere end en succes.
»Det var ét af vores succeskriterier, at den skulle holde sig kørende i bare en måned eller to. Og nu har vi endda også fuld kontrol over vores ting. Fra at vi havde en succes har vi nu en komplet succes. Så alt i alt er det nogle gode dage lige for tiden,« siger Jens Dalsgaard Nielsen.
AAUSAT-II

Satellitten måler blot 10 x 10 x 10 centimeter og vejer 750 gram.
Den har kostet omkring 800.000 kroner og er finansieret af en blanding af private og offentlige midler.
Studerende sendte den første satellit fra Aalborg Universitet op i 2003. Siden har de lavet komponenter til to andre store satellitter, SSETI Express og Baumanetz.
Universitetet er med i studentersamarbejdet GENSO, som er styret af blandt andre NASA (USA), ESA (Europa) og JAXA (Japan).