Mystisk lys på himlen beholder navnet ‘Steve’

Annonce:

I 2017 opdagede en gruppe nordlysjægere en ny slags lys på himlen i Canada ved en tilfældighed, og i mangel på bedre gav de fænomenet navnet ‘Steve’.

Nu har en gruppe forskere kigget nærmere på lyset, og de har samtidig fundet på en bedre ‘forklaring’ til navnet.

Det skriver New York Times.

På Videnskab.dk har vi i en tidligere artikel forklaret, hvordan nordlysjægerne fandt på navnet med inspiration fra animationsfilmen ‘Over Hækken’, hvor filmens dyr ser en hæk, som de ikke ved, hvad er, og den kalder de ‘Steve’.

Det navn har forskerne ikke valgt at bytte ud med et mere videnskabeligt. I stedet har de fundet på et navn, som Steve kan være en forkortelse for: Strong Thermal Emission Velocity Enhancement.

‘Steve’ ses som en lille strimmel på himlen. (Foto: Dave Markel Photography)

Det ‘nye’ nordlys ligner en del af det ‘almindelige’ nordlys, men fremstår som en lilla, kraftligt lysende stribe på himlen.

For at undersøge det nærmere har forskere blandt andet kigget på data fra en række ESA-satelitter. Herfra har de fundet frem til, at Steve er en strimmel af ioniseret gas, der er lige så varm som Jordens kerne.

Annonce:

Ifølge forskerne har Steve meget tilfælles med et andet fænomen kaldet S.A.I.D., hvor ioner bevæger sig hurtigt fra øst til vest, tættere på Ækvator end nordlys.

»S.A.I.D. er noget, vi kender til, og de er blevet studeret i 40 år. Men de har aldrig set ud på denne måde,« siger Elizabeth A. MacDonald, der er rumfysiker hos NASA, og som har ledet forskningsholdet, til New York Times.

Studiet er publiceret i Science Advances.

sj

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts