KORT NYT FRA UDLANDET:
På den brune dværg LSR J1835 lyser nordlyset, der også kaldes en ‘aurora’, en million gange stærkere, end det gør på Jorden. Det fortæller et internationalt forskerhold fra blandt andet University of Sheffield i England ifølge bbc.com.
»Dette er første gang, vi kan bekræfte at have set auroraer på brune dværge,« fortæller Dr Stuart Littlefair, der er astronom ved University of Sheffield.
Opdagelsen er publiceret i tidsskriftet nature, og du kan se en illustration af nordlyset nederst i artiklen.
På Jorden bliver nordlyset dannet, når ladede partikler fra solen rammer vores atmosfære, men forskerne ved endnu ikke, hvordan lyset på den brune dværg bliver dannet. Den brune dværg er nemlig for lille til selv at blive til en stjerne, og den har ingen andre stjerner i nærheden, der kan bestråle den med ladede partikler.
»Det er muligt, at materiale bliver skrællet af overfladen på den brune dværg, så den producerer sine egne elektroner,« siger Dr Stuart Littlefair.
En anden mulighed er, at der findes en uopdaget planet eller måne i nærheden af den brune dværg, som afgiver materiale, der kan oplyse den. Det er for eksempel tilfældet i vores solsystem, hvor nogle af Jupiters auroraer bliver dannet, når ladede partikler bliver udspyet fra vulkanerne på dens måne Io.
Forskerner mener, at opdagelsen er med til at afgøre debatten om, hvorvidt brune dværge skal opfattes som stjerner eller som planeter.
»Vi ved allerede fra observationer af brune dværge, at de har skyer i atmosfæren. Nu ved vi, at de også har auroraer – det er endnu mere grund til at betragte brune dværge som opskalerede versioner af planeter, snarere end nedskalerede versioner af stjerner,« konkluderer Dr Stuart Littlefair.
Nordlyset omkring den brune dværg er en million gange stærkere end nordlyset på Jorden. (Illustration: Chuck Carter and Gregg Hallinan/Caltech)
Læs også:
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on