Kunstige stjerneskud og satellit-reklamer på himlen er måske fremtiden

Annonce:

Hvis du synes, der i forvejen er reklamer alle vegne, så er det her nok ikke dagens bedste nyhed:

En russisk startup, StartRocket, vil lave en form for billboard på himmelen, der skal køre på sollys, og som kan programmeres til at vise forskellige reklamer. Det skriver Science Alert.

Samtidig beretter BBC, at den japanske virksomhed Astro Live Experiences (ALE), er kommet et godt stykke længere i fremstillingen af kunstige stjerneskud.

Fremtidens himmel kan gå hen og blive en del mere livlig, og det er der flere, der ikke er særligt begejstrede for.

Ikke mindst fordi den ekstra aktivitet på himlen kan resultere i endnu mere lysforurening, der gør det sværere for både professionelle og amatører at observere himlen.

StartRocket har lavet denne video, der viser, hvordan deres billboard, ved hjælp af CubeSats og sollys, kommer til at fungere:

Annonce:

Metoden går ud på at sende satelliter i kredsløb om Jorden, der, når de får signal fra ALE, kan frigøre små stykker metal.

Når metalstumperne falder gennem atmosfæren og brænder op, skabes det lys, vi kender fra ægte stjerneskud.

Hver satellit bliver ladet med 400 stykker metal, der frigøres i små hold med sekunders mellemrum. Et ’fuldt show’ kan vare flere minutter.

Den største udfordring for holdet bag har været at lave en teknologi, der kan skyde de små kugler af sted i høj nok hastighed til, at de falder gennem Jordens atmosfære.

Dertil har de skabt et tryksystem, der ved hjælp af gas kan skyde kuglerne ud med en hastighed på 8 kilometer i sekundet.

Hugh Lewis ved University of Southampton forsker i såkaldt rumskrald, som der i forvejen er meget af fra afsluttede rummissioner, gamle satellitter og lignende.

Rumskrald er bestemt ikke uskadeligt, da det kan støde sammen med satellitter og i værste fald Den Internationale Rumstation.

Annonce:

»Ud fra det faktum, at vi tilskynder til god adfærd i forhold til rummiljøet, så virker det problematisk at smide ting ’derop’, bare fordi det ser smukt ud,« siger han til BBC.

Han påpeger dog, at ALE’s kunstige meteorsværme næppe bliver et problem for satellitter og ISS, primært fordi de vil blive udløst i en højde, der stadig ikke er så anvendt af andre rumaktører.

ele

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts