Japansk firma vil sælge dig kunstige stjerneskud
Kilde: 
28 marts 2018

Mon et stjerneskud også bringer lykke, hvis det er købt og betalt og desuden fremstillet kunstigt?

Uanset, så er det den japanske startup-virksomhed ALE Co. Ltd.'s målsætning at kunne sælge hele meteorsværme, og allerede i år 2020 forventes den første demonstration af kunstige stjerneskud at være klar på himlen over Hiroshima. Det skriver NBC News

Firmaet vil sende satelliter i kredsløb om Jorden, der, når de får signal fra ALE, kan frigøre såkaldte metalpellets (små og hårde genstande af sammenpresset materiale, red.), der så vil producere den velkendte lysstråle, når de falder gennem atmosfæren og brænder op.

Satelliterne skal befinde sig omkring 350 kilometer fra Jorden, til sammenligning er ISS omkring 400 kilometer herfra, og den første vil blive sendt op sommeren 2019, hvis alt går efter planen.

På sigt håber ALE på at kunne placere nok satelliter til, at alle mennesker, ligegyldigt hvor i verden, kan bestille et kunstigt stjerneskud. ALE har dog ikke fastsat prisen på et stjerneskud endnu.

En forsker siger til NBC, at de uægte stjerneskud er en oplagt mulighed for at undersøge den øvre atmosfære, som man i dag ikke ved særligt meget om, ved at sætte sensorer på den teknologi, det japanske firma vil sende op.

Andre forskere forholder sig mere kritisk over for planerne.

I et radioprogram på NPR, 'Why Scientists Aren't Fans Of Creating On-Demand Meteor Showers' taler et hold forskere om, at det kunstige lys blandt andet risikerer at skærme for andre objekter uden for vores atmosfære, som vi ellers gerne vil kunne observere.

Desuden tvivler de på, at stjerneskud overhovedet kan replikeres, da det kræver en ekstremt høj fart. I stedet opfordrer radioprogrammets medvirkende til, at man tager sig sammen, kommer ud af sengen og i det varme overtøj, så man kan se en ægte meteorsværm.

Eksempelvis Lyriderne, der forventes at nå deres højdepunkt i april.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.