10. februar 2021 var en stor dag i Kinas rumhistorie.
Rumsonden Tianwen-1 ankom til Mars og begyndte at gå i kredsløb om den røde planet.
Milepælen var første del i Kinas mission om at udforske Mars med sin helt egen rumsonde.
Det skriver Space.com.
Til maj har Kina planer om at lande Tianwen-1’s robotbil på den nordlige halvkugle af Mars kendt som Utopia Planitia.
Kina forsøgte i første gang at komme til Mars i november 2011, men rumsonden Yinghuo-1, der blev sendt afsted som en del af Ruslands Phobos-Grunt-mission, nåede aldrig ud af Jordens kredsløb. I stedet styrtede Yinghuo-1 og brændte sammen.
Tianwen-1 er dog på mange måder en langt mere ambitiøs rumsonde. Hvor Yinghuo-1 vejede 115 kilo, vejer Tianwen-1 omkring 5 ton.
Den nye rumsonde består både af et kredsløbsfartøj og en rover. Rumfartøjet i kredsløb om Mars vil studere planeten med flere instrumenter.
Deriblandt et kamera med ekstremt høj opløsning, et spektrometer (måler elektromagnetiske bølger), et magnetometer (måler magnetfelter) og en radar, der skal måle efter is.
Også Mars-roveren er udstyret med en lang række instrumenter, der skal analysere den røde planets overflade på nært hold.
Hvis Kina lykkes med at lande med sin rover på Mars til maj, bliver landet nummer to i historien til succesfuldt at operere et rumfartøj på den røde planet – efter USA.
Sovjetunionen lykkedes med at lande på Mars i 1971, men rumfartøjet gik dengang i stykker efter mindre end to minutter.
Tianwen-1’s kredsløbfartøj er planlagt til at flyve omkring Mars i mindst 687 dage, og roveren forventes at være funktionsdygtig i mindst 93 dage.