For et par uger siden registrerede det canadiske teleskop Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) otte ukendte radioglimt fra det ydre rum.
Fænomenet er kendt som ‘fast radio burst’ (FRB) – eller bare hurtige radioglimt på dansk – og det giver anledning til undren blandt astronomer, da ingen ved, hvor de kommer fra.
Nu er der nyt i sagen.
Et radioteleskop i Kina, der helt ordret hedder Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST), men også går under navnet Tianyan, har også opsnappet flere mystiske radioglimt, skriver ScienceAlert.
LÆS OGSÅ: Astronomer har opdaget otte nye mystiske radioglimt fra rummet
Det interessante ved opdagelsen er, at de radioglimt, som FAST har registreret, allerede blev opsnappet flere gange af radioteleskopet Arecibo Observatory, der ligger i Puerto Rico, tilbage i 2012.
De hurtige radioglimt her er kendt som FRB 121102, og de har ifølge et forskerhold rejst 3 milliarder lysår gennem universet.
FAST i Kina opsnappede første gang radioglimt 30. august i år, og fænomenet har gentaget sig flere gange siden.
3. september blev det registreret hele 20 gange.
Der er flere teorier om, hvad FRB-signalerne kan være udtryk for. Nogle af de mest gængse teorier går på, at de kommer fra neutronstjerner eller sorte huller.
Jo flere registreringer vi kan få af de hurtige radioglimt, desto bedre er chancerne for, at vi kan finde ud af, hvor de stammer fra.
LÆS OGSÅ: Et gådefuldt glimt fra rummet er blevet sporet for tredje gang nogensinde
De ansatte på FAST kan allerede udelukke, at signalerne kommer fra fly eller satellitter.
»Jeg synes, at det er fantastisk, at naturen skaber sådan nogle ting,« fortæller Ziggy Pleunis, ph.d.-studerende ved McGill University og en af fysikerne, der arbejder med de radioglimt, som det canadiske teleksop opsnappede, til ScienceAlert.
»Og så tror jeg, at der findes noget meget vigtig information i disse strukturer, som vi bliver nødt til at finde ud af, hvordan vi indkoder,« tilføjer han.
LÆS OGSÅ: Mystiske radioglimt stammer fra ekstremt miljø i fjern galakse
LÆS OGSÅ: Teori om ekstreme rumstråler – gammaglimt – bekræftet: »Det var fantastisk«
fghs