Vi har efterhånden fået bekræftet, at den ikke er lavet af ost, Og dens bagside gemmer tilsyneladende ikke på rumvæsners hemmelige baser, som man tidligere frygtede. Men derfor kan man jo stadig godt undre sig over vores nærmeste nabo i rummet, Månen.
Det gør for eksempel videnskab.dk’s læser Martin Hvidberg, som følges med kolleger, når han kører på arbejde.
»Vi har ofte talt om, at Månen nogen gange ser meget stor ud, væsentligt større end normalt. Det gjorde den f.eks. 13. november 2008. Det er blevet diskuteret, hvad dette fænomen kan skyldes, men vi kan ikke komme til nogen fornuftig forklaring,« skriver Martin Hvidberg og spekulerer:
»Det har været foreslået, at det er Månens bane, som er elliptisk, og at Månen derfor til tider er tættere på Jorden. Vi finder dog, at Månen forekommer at skifte størrelse over nogle få dage, og er i tvivl om dens afstand til Jorden kan være så variabel.«
»Det har også været foreslået, at det skyldes optiske fænomener i atmosfæren. Vi har dog særdeles vanskeligt ved at komme på et atmosfærisk fænomen, som kunne have denne effekt. Kunne I måske hjælpe os til at finde en forklaring på dette meget visuelle himmeldrama?« spørger Martin Hvidberg.
Månens størrelse er et synsbedrag
\ Fakta
Spørg Videnskaben Classic Fra tid til anden ‘genudsender’ vi gode spørgsmål og svar fra Spørg Videnskaben. Denne artikel blev første gang bragt på Videnskab.dk 21. november 2008.
Spørg Videnskaben sender spørgsmålet videre til astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetarium. Han fortæller, at det er et velkendt synsbedrag, at Solen og Månen ser større ud, når de står tæt på horisonten. I Månens tilfælde bliver fænomenet kaldt ‘måneillusionen’.
Til gengæld er der ikke megen hjælp at hente, når det kommer til en forklaring på illusionen.
»Vi har ikke fuldt ud forstået årsagen, men det hænger givetvis sammen med den måde, vi mennesker vurderer størrelser og afstande på,« lyder det fra Michael Linden-Vørnle.
Astrofysikeren fortæller, at nogle forskere forklarer bedraget med perspektiverne i landskabet, skabt af huse, træer og andre ting i forgrunden, som snyder vores hjerne til at tro, at Månen er større, end den i virkeligheden er. Problemet er bare, at også flyvende piloter oplever måneillusionen.
Himlen opleves flad
En anden forklaring lyder, at vi oplever himlen som flad, forstået på den måde, at det virker, som om, der er længere ud til horisonten end til punktet lige over vores hoveder. Derfor bliver vi snydt til at se Månen som overraskende tæt på – altså stor – når den står tæt ved horisonten.
Vi har ikke fuldt ud forstået årsagen, men det hænger givetvis sammen med den måde, vi mennesker vurderer størrelser og afstande på
Astrofysiker Michael Linden-Vørnle
»Denne forklaring er længe blevet opfattet som den bedste, men den har også sine problemer. Næsten alle opfatter i forvejen Månen som stor og tæt på og ikke langt væk, når den står tæt ved horisonten. Så vi mangler stadig at finde en udtømmende forklaring på måneillusionen,« konstaterer Michael Linden-Vørnle.
Som en bonusinformation tilføjer Michael Linden-Vørnle, at måneillusionen efter sigende forsvinder, hvis du bøjer dig forover og kigger på Månen gennem dine ben.
»Om ikke andet så kan det i hvert fald være en god anledning til at komme i snak med andre mennesker,« bemærker Linden-Vørnle.
Mooning?
Om det er sådan, numsevisning er kommet til at hedde ‘mooning’ i folkemunde, melder historien ikke noget om.
Du kan selv give et bidrag til opklaringen i kommentarfeltet herunder. Spørg Videnskaben sender i mellemtiden en t-shirt til Martin Hvidberg for det gode spørgsmål.
Du kan selv stille spørgsmål om alt mellem himmel og jord til Spørg Videnskaben – bare send en mail til redaktionen@videnskab.dk.