ESA’s nedstyrtede Mars-lander er identificeret

Annonce:

European Space Agency, ESA, mistede 19. oktober kontakten til deres Mars-lander Schiaparelli, kort før den skulle lande på Mars. Nu har man formentlig identificeret resterne af den. Det skriver phys.org.

Det er NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), der har opdaget en sort plet nær det område, hvor Schiaparelli var programmeret til at lande.

Billedet til højre vise en sort plet, hvor ESA mener, at resterne af Schiaparelli ligger. Den hvide plet lidt væk er formentlig dens faldskærm. (FOTO: NASA/Caltech)

Forskere fra ESA vurderer, at Schiaparelli er styrtet ned fra to til fire kilometers højde og ikke har været i stand til at bremse nok op før landingen.

»Det er muligt, at landeren er eksploderet, da den ramte overfladen, fordi dens tanke stadig var fyldt med brændtstof,« vurderer ESA over for phys.org.

Pletten på billedet er cirka 15 gange 40 meter og viser sten og støv, der har spredt sig ved styrtet. Nedstyrtningsstedet er cirka 5,5 kilometer vest for Schiaparellis formodede landingssted.

Man har ifølge ESA ikke før set denne plet på billeder fra MRO, og det er derfor, forskerne vurderer, at det med sandsynlighed er resterne af Schiaparelli, man kan se.

Annonce:

Selvom Schiaparelli, der skulle tage prøver af Mars’ atmosfære, er død, har ESA stadig fået meget ud af projektet. Schiaparelli nåede nemlig at hjemsende data, inden man mistede kontakten med den. De data kan eksempelvis bruges til at finde ud af, hvordan man bedst kommer til Mars.

\ Læs mere

\ Læs mere

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts