Siden november 2014, hvor Philae blev det første rumfartøj til nogensinde at lande på en komet, har forskerne ikke kunnet lokalisere rumfartøjet. Men nu er eftersøgningen slut. Billeder fra Europæisk Rumagentur (ESA) bekræfter, at Philae endelig er blevet fundet.
Billederne er taget af Philaes moderfartøj Rosetta og viser tydeligt Philae med to af dens tre ben på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Rumfartøjet ligger på siden i en revne mellem nogle klipper, hvor det ene ben peger op mod luften.
LÆS OGSÅ: Rosetta-missionen: 5 spørgsmål, du virkelig gerne vil have svar på
Fundet i sidste øjeblik
Landingen den 12. november 2014 gik ikke som planlagt, da Philae hoppede flere gange på kometen inden landing. Tre dage senere mistede den kontakten med forskerne på Jorden, da dens skyggeplacering i en revne mellem klipper gjorde, at solpanelerne ikke fik nok sollys.
Den løb derfor tør for strøm og gik i dvale. Kometlanderen vågnede kortvarigt i juni 2015 og igen i juli 2015, da kometen her kom tættere på solen, men siden har man intet hørt.
LÆS OGSÅ: Jubii! Kometlanderen Philae er vågnet
»Denne bemærkelsesværdige opdagelse kommer som afslutning på en lang, omhyggelig eftersøgning. Vi var ved at tro, at Philae aldrig ville blive fundet. Det er utroligt, at vi har fundet den i sidste øjeblik,« siger leder af rumagenturets Rosetta-mission Patrick Martin ifølge nytimes.com.

Og det var virkelig i ellevte time, at Rosetta fangede billederne af lille Philae, der er på størrelse med en vaskemaskine. Den 30. september 2016 slutter Rosetta-missionen nemlig.
Forskerne får nu adgang til vigtig viden om kometen
Lokaliseringen af Philae kan nu hjælpe forskerne med at fortolke den data, som nåede at blive sendt ned til Jorden på Philaes korte liv. Forskerne vil især undersøge data fra CONSERT – et radioinstrument designet til at studere kometens indre.
LÆS OGSÅ: Farvel Philae: Hele verdens kometlander er død
»Denne vidunderlige nyhed betyder, at vi nu har den nødvendige information til at sætte Philaes tre levedage ind i den passende kontekst,« siger Matt Taylor, der er ESA’s Rosetta-projektforsker, ifølge nature.com.
På de 60 timer, Philae var i live, inden den gik i dvale tilbage i 2014, nåede den at indsamle 60 timers data om kometens komposition, struktur og egenskaber. Denne data får forskerne nu adgang til.