Satelitten Delphini-1, som er bygget af studerende på Aarhus Universitet, fik sit endeligt søndag 14. marts.
Efter at have været i kredsløb om Jorden i to år sank den lille kasseformede satellit så langt ned i atmosfærens tættere lag, at den brændte op, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Ifølge en forudsigelse kan satellitten være brændt op et sted sydvest for Tasmanien, men kontroltårnet mistede forbindelsen til Delphini-1 et døgn før dens sidste dag. Derfor kan man ikke sige præcist, hvor og hvornår satellitten havde sine sidste øjeblikke.

På sin færd har Delphini-1 frembragt billeder af brændende solnedgange, skydækkede horisonter og det stjernespækkede himmelrum. Se billeder taget af satellitten i artiklen Danske studerendes satellit brænder snart op, men har givet os viden og billeder af Jorden.
Man har dog hele tiden vidst, at projektet havde en udløbsdato.
Den lille fotograf viste sig dog at være mere langtidsholdbar end som så og forblev i rummet flere måneder længere end forventet. Det var især, fordi Solen holdt sig i ro, så solaktiviteten ikke fik atmosfæren til at koge op. Så ville luftmolekylerne have bremset satellitten tidligere.
Projektet har givet de studerende på Institut for Fysik og Astronomi blod på tanden, og der er flere satellitter i vente i fremtiden, lyder det i pressemeddelelsen.
ast