»Hjælp os med at krydse fingre,« lyder opfordringen fra Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet.
Champagnerpropper sprang, og nogle kneb en tåre, da universitetets allerførste satellit, Delphini-1, blev sendt ud i verdensrummet fra Den Internationale Rumstation ISS i sidste uge.
Efter udsendelsen har forskere og studerende gentagne gange forsøgt at få radiokontakt til satellitten, men det er endnu ikke lykkedes, meddeler universitetet i en pressemeddelelse.
»Vi har endnu ikke fået kontakt med vores satellit Delphini-1 på trods af mange forsøg i løbet af weekenden,« lyder det fra Stellar Astrophisics Centre (AU).
»Vi har modtaget signaler fra andre satellitter, så vi er sikre på, at vores jordstation fungerer, som den skal, på alle måder. Desuden holder vi øje med det internationale netværk for radioamatører, hvor der også er flere, som hjælper os med at lytte efter signalet fra Delphini-1, men stadig her mandag formiddag uden held,« fortsætter meddelelsen.
LÆS OGSÅ: Video: Studerende bygger Aarhus’ første satellit
De studerende og forskerne fra AU har kun mulighed for at komme i kontakt med Delphini-1 ti minutter ad gangen hvert 80. minut. Det skyldes, at satellitten flyver så lavt – 400 kilometer over Jorden – at den befinder sig under horisonten det meste af tiden. Når Delphini-1 er under horisonten, kan dens radiosignaler ikke opfanges fra den danske landjord.
Dagen efter, at satellitten blev sendt afsted fra ISS, skrev projektleder Hans Kjeldsen, der er professor på Institut for Fysik og Astronomi på universitetet, i en mail til Videnskab.dk:
»Vi havde naturligvis håbet på at få kontakt i går, men der kan være flere årssager til, at vi endnu ikke har hørt fra Delphini-1. For det første har vi endnu ikke den præcise bane for satellitten.«
LÆS OGSÅ: Astronauter fra ISS har sendt danske studerendes satellit i kredsløb om Jorden
Landsforeningen Eksperimenterende Danske Radioamatører (EDR) trådte fredag til med assistance:
»Vi indleder nu et samarbejde med Aarhus Universitet om at finde satellitten. Vi har en del medlemmer, der har mulighed for at lytte med, og vi har netop modtaget de nødvendige tekniske oplysninger fra universitetet,« lød det fra Jan Anderschou, formand for EDR.
I dag – fire dage efter udsendelsen – er der stadig optimisme at spore, selv om der endnu ikke er kontakt til satellitten:
»Vi fortsætter med at lytte, og vi regner stadig med, at Delphini-1 har det fint i sin bane om Jorden. Vi ved fra tidligere, at det adskillige gange er sket, at kommunikationen med en satellit først er kommet i orden efter uger eller endda måneder,« skriver Stellar Astrophysics Centre i pressemeddelelsen, som fortsætter:
»Vi vender tilbage, så snart vi har nyt!«
LÆS OGSÅ: Aarhus-satellit og danske stjernekameraer er nu i rummet