Danmark er med Andreas Mogensens første rumrejse blevet del af en eksklusiv gruppe af lande, der sender astronauter på opdagelse i rummet.
Men hvorfor er rumrejser så betagende, hvad kræves der egentlig af astronauter for at kunne tage på rumfart, og hvordan udnytter rumteknologien fysikkens love? Få svaret i denne artikelsamling om rumfart til undervisningsbrug for gymnasielærere – og elever.
Oversigten består af i alt 12 præsentationer med links til udvalgte artikler og videoer om rumfart samt en faktaboks med arbejdsspørgsmål til udvalgte artikler. Materialet kan både bruges som inspiration og supplerende materiale i et undervisningsforløb om rumfart, heriblandt til opgaver og oplæg inden for fagene fysik, astronomi, teknologi og biologi.
Rumrejser kræver udholdenhed og tålmodighed
Rumflyvninger handler om raketteknologi og menneskets tekniske formåen. Men de er også et vidnesbyrd på, hvad astronauter fysisk og mentalt kan udholde under ekstreme forhold i rummet. Klik eksempelvis på det interaktive element ‘Klik, træk og zoom: Få overblik over Andreas Mogensens mission’, der giver en detaljeret oversigt over nutidens rumrejser eller prøv at se animationsfilmen ‘Tegnefilm: Andreas Mogensen fortæller om sin rumrejse’, der beskriver, hvad der krævedes af den danske astronaut for at blive udvalgt til et ophold på Den Internationale Rumstation.
Rummet er en ekstrem arbejdsplads
\ Fakta
Arbejdsspørgsmål Her kan du finde arbejdsspørgsmål til tre artikler på Videnskab.dk ‘Rumfartens tre udfordringer’ ‘Sådan overlever astronauter i rummet’ ’50 år med rumvandringer’
Miljøet i rummet er ekstremt og dermed en udfordrende arbejdsplads for astronauter. Hvis de skal overleve, må de træne hårdt, da de er fuldstændig afhængige af deres udstyr – og hinanden. Dette belyses i artiklen ‘Sådan overlever astronauter i rummet‘, hvor leder af astronaut-træningen på European Space Agency (ESA), Loredana Bessone, forklarer om miljøet i rummet og om, hvordan astronauterne trænes til at modstå de barske prøvelser.
Farlige rumvandringer
Astronauters missioner indebærer sommetider en nervepirrende og farlig rumvandring uden for et rumskib. Det sker eksempelvis, når dele af en rumstation skal repareres eller ved en månelanding. Rumvandringer er med andre ord den ultimative prøvelse for astronauter. I artiklen ‘Andreas Mogensen får ikke lov til at vandre i rummet’ opstilles både kriterier og ricisi forbundet med en rumvandring. Se også artiklens flotte billedgalleri og video, hvor Andreas Mogensen øver sig i rumvandring i et stort vandbassin i Houston, USA.
Rumfart gennem 50 år
Mennesket har længe været fascineret af flyvninger i rummet. Helt tilbage til de gamle grækere, under Renæssancen og med rumkapløbet efter 2. Verdenskrig mellem USA og Sovjetunionen, der handlede om at blive den første nation i rummet og på Månen. I dag har over 500 astronauter og kosmonauter opholdt sig i rummet, og det har ind imellem været meget tæt på at gå galt. I artiklen ‘50 år med rumvandringer‘ gives et overblik og videnskabelige forklaringer på nogle af de mest spektakulære oplevelser af den farlige slags.
Fremtidens rumfart

Rumfart bidrager med værdifuld viden om universet. Samtidig har rumteknologi også introduceret mennesket for opfindelser som GPS-navigation, overvågningssystemer og global telekommunikation. Vil det samme gøre sig gældende i fremtiden, eller er der grænser for, hvad vi kan opnå inden for rumflyvning? Disse spørgsmål behandles i artiklen ‘Rumfartens tre udfordringer‘, der går i dybden med tre af rumfartens største udfordringer. Læs også analysen ‘Hvad betyder de mange raket-uheld for fremtidens rumfart?‘, hvor de økonomiske konsekvenser for rumfart belyses.
Rumteknologi
Eksperter udvikler løbende avancerede teknologiske løsninger til rumfart. I artiklen ‘Hvordan kan en raketmotor virke i rummet, hvor der ikke er ilt?‘, forklarer Peter Madsen fra RaketMadsens Rumlaboratorium, hvordan en raketmotor kan fungere i det iltløse rum. Men kan fysikkens love ligefrem omgås ved hjælp af rumteknologi? Få svaret i artiklen ‘Hvorfor kan man ikke flyve hurtigere end lyset?‘, hvor Einsteins relativitetsteori ridses op, og der gives svar på, hvor hurtigt et rumskib teoretisk set kan bevæge sig i rummet.
Astronauterne egne oplevelser
Astronauterne selv har hver deres oplevelse af, hvad en rumrejse indebærer af strabadser. I videoen ‘Tag på tur til Jorden med en astronaut‘ fortæller astronauter i en række interviews om deres egne indtryk på turen hjem til Jorden efter et ophold i rummet. Du kan også få et indtryk af, hvilke kræfter der er på spil, når astronauter sendes afsted i ESA’s knap fem minutter lange video i artiklen ‘Gense opsendelsen af Danmarks første astronaut‘, eller se Andreas Mogensens ankomst til Den Internationale Rumstation og få astronauternes kommentarer i videoen ‘Her ankommer Andreas Mogensen til rumstationen‘.
Du kan hente mere inspiration på Videnskab.dk’s undervisningssite, hvor vi har samlet flere artikler om rumfart, herunder en tema-udgave om ‘Rummet’, der blandt andet har fokus på rumforskning- og historie. Du kan også gå på opdagelse i Videnskab.dk’s arkiv og finde endnu flere artikler om rumfart.