Hvad betyder de mange raket-uheld for fremtidens rumfart?
ANALYSE: I weekenden eksploderede endnu et rumskib ved opsendelsen. Hvad betyder det for fremtidens rumfart? Det giver Videnskab.dk's rumfartsbloggere her et bud på.

Falcon 9-raketten i sekunderne før den søndag eksploderede kort efter opsendelsen fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida. (Foto: NASA)

Falcon 9-raketten i sekunderne før den søndag eksploderede kort efter opsendelsen fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida. (Foto: NASA)

Det sidste uheld med at opsende forsyninger til rumstationen ISS har naturligvis nogle konsekvenser. Endnu er der ikke problemer med forsyningerne om bord, og desuden er der mulighed for en overgang at nedskære besætningen fra 6 til 3 astronauter.

Der er i dag fire leverandører af forsyningsrumskibe med tilhørende raketter. Det drejer sig om:

  • SpaceX med Dragon rumskibet og raketten Falcon 9.
  • Orbital Sciences med Cygnus-rumskibet og Antares raketten.
  • Rusland med Progress rumskibet og Soyuz-raketten.
  • Japan med Kounotori-rumskibet og H-II raketten.

Her burde Europa have været med. Men produktionen er indstillet af de såkaldte ATV-forsyningsrumskibe, der ellers var rigtig store. Europa må have ment, at fem leverandører måske var lige i overkanten, men det har nu vist sig ikke at være tilfældet.

Antares er en forholdsvis lille raket

Det gik ellers lige så godt med Falcon 9 og Dragon. Men nu følger en sikkert længere periode, hvor fejlen skal findes, inden man vil forsøge en ny opsendelse.

Antares-raketten eksploderede 28. oktober sidste år, og det har fået Orbital Sciences til at gøre noget ret desperat, nemlig at få deres næste Cygnus-rumskib opsendt med den meget dyre – men også meget pålidelige – Atlas 5 raket.

Med en pris på over 100 millioner dollars for en Atlas 5 kommer Orbital Sciences til at tage et stort tab for at overholde kontrakten med NASA. Selve Antares er en forholdsvis lille raket, der indtil nu har været baseret på russisk byggede raketmotorer. Den anses ikke for konkurrencedygtig på et internationalt marked.

Raketterne er ikke længere så dyre at opsende

Rusland mistede den 28. april et Progress rumskib, vistnok fordi det kolliderede med sidste trin af Soyuz-raketten. Men de er nu allerede klar til en ny opsendelse fredag 3. juli. Den vil blive fulgt med spænding verden over.

Fakta

Henrik og Helle Stub blogger om rumfart på videnskab.dk. Læs deres blog her

Japan har ikke haft uheld, men de er kun gearet til 1-2 opsendelser om året af Kounotori-rumskibet. Til alt held er den næste opsendelse planlagt til at finde sted i august.

Der er dog et andet problem, nemlig at der i virkeligheden er mangel på raketter. I dag betyder det noget, om en raket er virkelig pålidelig. Det er fordi, den satellit raketten opsender, ofte koster næsten lige så meget som selve raketten. Den almindelige økonomiske afmatning har efterhånden skåret godt ned på antallet af rumraketter.

Vi har jo Kina på sidelinjen

De amerikanske Atlas 5 og Delta 4 er takket være et monopol så dyre, at de i praksis kun kan bruges af den amerikanske regering – især til militære opsendelser. Men det må indrømmes, at der er tale om særdeles pålidelige raketter, et godt køb, for dem, der har råd.

Så er der den russiske Proton-raket, der er på størrelse med den europæiske Ariane 5. Men den har haft seks uheld på bare fem år, så den er lidt svær at sælge for tiden. Tilbage er Falcon 9 og Ariane 5. Håbet for Falcon 9 var stort med 18 opsendelser i træk uden uheld, men i søndags blev den statistik ødelagt. Og det vil tage tid at genopbygge tilliden.

Tilbage er i virkeligheden kun Ariane 5. Men før uheldet med Falcon 9 var begge raketter helt booket op frem til 2017, og det var – og er – umuligt at købe en hurtig opsendelse med alle de kunder, der står foran i køen.

Der er nok ingen tvivl om, at Japan og måske også Indien vil søge at udnytte denne situation. Men spørgsmålet er, om de har en industriel kapacitet og økonomi god nok til hurtig levering.

Det mest sandsynlige er dog, at regeringen i New Delhi vil søge at flytte flere opsendelser over på egne raketter og på den måde afhjælpe presset på Falcon 9 og Ariane 5. Og ude på sidelinjen har vi jo Kina...

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk