Falde på halen-komik er altid sjovt.
Ligegyldigt om det foregår på Jorden eller på Månen over 380.000 kilometer væk.
Og måske ikke mindst især, når det går udover glamourøse astronauter, der på nogen måder er det tætteste, vi kommer på en form for superhelte i virkeligheden.
Det vidner dette sammenklip af NASA’s arkivklip fra flere af Apollo-missionerne om.
»No, dad-gummit!«
I videoen kan du blandt andet se Jack Schmitt, der var astronaut på Apollo 17-missionen i 1972, bande over sine fumlerier med noget rumudstyr, der i sidste ende gør, at han falder snubler durk ned i månestøvet.
»No, dad-gummit (et slangord og en versionering af ‘god dammit’, red.),« udbryder han over kommunikationssystemet, mens han sparker efter en hvid pose.
»Jack Schmitt har lidt problemer,« kommenteres det tørt fra den anden ende af kommunikationssystemet.
Derfor er det så svært at gå på Månen
»Det er ligesom i svømmehallen, hvor det går fint, når man går stille og roligt, men ulykken sker, når man begynder at løbe og lege,« fortæller astrofysiker Michael Linden-Vørnle til Videnskab.dk.
»Man føler sig nok lidt supermand-agtig og bliver sikkert lidt kåd og overmodig. Det er nok derfor, at de falder og snubler,« tilføjer han.
»I virkeligheden bør det være nemmere at gå på Månen. Ens vægt er kun en sjettedel af, hvad den er på Jorden, på grund af Månens svagere tyngdekraft,« forklarer Michael Linden-Vørnle, der er tilknyttet som chefkonsulent på DTU Space.
Tyngdekraften betyder blandt andet, at den tunge rumdragt, der kan veje over 100 kilo, bliver meget lettere, og det bør gøre det mere ubesværet at manøvrere sig rundt på Månen end på Jorden.
Astronauternes klodsethed handler også om de noget uvante omgivelser, tilføjer Michael Linden-Vørnle:
»Det er i høj grad hjernen, der lige skal indstille sig på, at betingelserne er anderledes, og at det er nogle helt andre forhold, end hvad man er vant til,« vurderer Michael Linden-Vørnle.
For eksempel kan underlaget på Månen også være en udfordring for astronauterne.
Månens overflade består af regolith, som er noget meget finkornet materiale, der alligevel er fast, ligesom »når man presser kartoffelmel,« forklarer Michael Linden-Vørnle.
NASA analyserede fald helt ned i detaljen
Selvom faldende er sjove at se på, så er de faktisk også videnskabeligt interessante.
Ikke mindst for NASA, der i rapporter i forbindelse med mange af Apollo-missionerne har analyseret astronauternes fald helt ned i detaljen.
Der er således hele afsnit i rapporterne, der handler om ‘Fald- og nærfaldsanalyser’.
»Under Apollo 15’s måne-rumvandring var der tilfælde, hvor astronauterne i korte øjeblikke mistede balancen og sommetider endda faldt. Formålet med denne analyse er at bestemme karakteristikken af sådanne fald (og nærfald) og at identificere specifikke årsager til, at de skete.«
Sådan forklarer de formålet med analyserne i rapporten Apollo 15: Time and Motion Study, der udkom i januar 1972.
I rapporten slås de fast, at faldende skyldes:
- De uvante forhold på Månens overflade
- Dårlig sigtbarhed
- Og svagere tyngdekraft
»Ruller med uret på ryggen og ud af kameraets synsfelt«
En beskrivelse af ‘Kommandørens fald ved Station 9A’, der kommer fra Apollo 15-rapporten, starter sådan her:
»CDR Scott og LMP Irwin (Kommandør David Scott og Lunar Module Pilot James Irwin, red.) befinder sig ved Station 9A, hvor de beskriver området og tager billeder. Kommandøren bevæger sig mod et nyt område, han tester kameraet og sammenfatter en beskrivelse af området.«
Det lyder jo meget godt, men så går det galt.
»Han træder udenom en bunke stenfragmenter, og her træder hans højre fod ned i en lille kløft, og han begynder at miste balancen.«
Hvad sker der så?
»Da han træder frem med sin venstre fod glider den af på en lille klippe og fortsætter med at glide på det løse underlag. Mens han forsøger at bevæge sin fod tilbage under sit tyngdepunkt, øger Scott sin fremadgående hastighed. Han falder forover med begge hænder foran for at tage imod faldet.«
Aaargh…
»Han lander på sin venstre side, ruller med uret på ryggen og ud af kameraets synsfelt.«
LÆS OGSÅ: Støvede data fra Apollo-missionerne afslører nyt om Månen
LÆS OGSÅ: Apollo-astronauterne efterlod deres bæ på Månen