KORT NYT FRA DANMARK:
90.000 danskere lider af demens. De fleste af dem er gamle. Men cirka 3.000 af dem er under 65 år, og de yngre demenspatienter får ofte stillet en forkert diagnose. Det viser ny dansk ph.d.-afhandling, ifølge en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.
Afhandlingen er lavet af Lise Cronberg Salem, der er tilknyttet forsker ved Nationalt Videnscenter for Demens. Hun har undersøgt pålideligheden af demensdiagnoser hos yngre patienter på danske hospitaler, og hun har lavet analyser af kvaliteten af det nuværende undersøgelsesprogram. Studiet bygger på stikprøver fra landsdækkende registre, som rummer data fra knap 200 yngre patienter med diagnosen demens.
»Mange af de patienter, der ikke var godt nok udredt, var blevet registreret med en uspecifik demensdiagnose, som de havde fået i forbindelse med en akutindlæggelse på et hospital. Mange af dem var depressive og havde en sygdomshistorie med depression bag sig – nogle af dem var endda i behandling for depression og havde ikke tidligere haft tegn på begyndende demens. Så der tegnede sig et billede af, at nogle af de yngre patienter i Danmark, der er blevet registreret med en demensdiagnose, ikke burde have haft den,« fortæller Lise Cronberg Salem.
Hun foreslår, at det bliver bedre undersøgt, hvilket mønster der er i de yngre patienters beskrivelse af symptomer, når de første gang går til lægen.
Symptomerne hos yngre med demens er nemlig anderledes end hos ældre, der har demens.
Læs også:
Kan Videnskab.dk forebygge demens?
Demens-medicin renses for bivirkninger
Kyniske mennesker bliver sandsynligvis oftere demente
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.