Når store iskapper knækker af et isbjerg, bliver de i sig selv et dramatisk bevis på, at isen hurtigt og effektivt er i gang med at smelte – og traditionelt har de store, afhuggede isstykker været betragtet som den hovedsaglige måde, hvorpå den antarktiske is skrumpede ind.
Men nu afslører ny forskning et foruroligende fund, der er usynlig for det blotte øje: Disse ’ishylder’ smelter i virkeligheden primært nedefra og dermed i langt større omfang, end vi hidtil har troet. Det skriver LiveScience.
Det er vigtigt at kende mekanismerne bag iskappernes smeltning, fordi når isen mister masse, er det samtidig med til at flytte isen fra kontinenterne ud i havet og på den måde bidrage til stigende niveauer i verdenshavene.
I studiet fandt man, at Antarktis’ iskapper bliver 50 centimeter tyndere om året. Men nogle af dem mister meget mere masse end det med helt op til 100 meter årligt, beretter forskergruppen fra University of California.
»Disse ændringer foregår hurtigere og i langt større omfang, end hvad nogen havde kunnet forudse,« udtaler en af studiets medforfattere, Eric Rignot.
Læs også: Tag med på en to måneders tur til Antarktis
Den flydende is svinder ind ved Antarktis