En ny svensk undersøgelse viser, at lungerne på hvert 20. barn, der lever sit første år på en vej med kraftig luftforurening, tager så meget skade, at lungekapaciteten er reduceret med 20 procent, når barnet fylder otte år, skriver sundhedsguiden.dk.
»Det tal er fire gange højere, end vi havde regnet med. Jeg er overrasket over, at eksponering over for luftforurening kan sætte et aftryk otte år senere, for lungerne udvikler sig meget i barndommen,« udtaler Göran Pershagen, leder af undersøgelsen og professor ved Institut for Miljømedicin på Karolinska Institutet.
Resultaterne er et klart incitament til at nedsætte trafikforureningen i de større byer, mener Göran Pershagen.
Undersøgelsen gør indtryk på sundhedsminister Astrid Krag (SF), der ikke vil lade de svenske resultater gå til spilde.
»Jeg har videresendt undersøgelsen til Sundhedsstyrelsen, så den kan indgå i arbejdet på forebyggelsesområdet, blandt andet i styrelsens arbejde med forebyggelsespakker til kommunerne. Det er kommunerne, der har det ‘borgernære’ ansvar for at skabe sunde rammer, og de har netop muligheden for at skabe sammenhæng og sikre sunde rammer på tværs af deres opgaver«, udtaler sundhedsministeren til sundhedsguiden.dk.
I undersøgelsen fulgte forskerne mere end 1.900 børn i Stockholms amt fra fødslen og de efterfølgende otte år. Forskerne brugte adresserne på børnenes hjem, daginstitutioner og skole til at udregne den trafikforurening, som børnene blev udsat for hver dag. I alle årene fik børnene løbende undersøgt deres lungekapacitet og taget blodprøver.
Læs også på Videnskab.dk