KORT NYT FRA SOLSYSTEMET:
Overalt på Saturn-månen Enceladus kan man finde flydende vand, hvis man borer sig ned gennem den is, der dækker månen. Det har forskerholdet bag den amerikanske rumsonde Cassini fundet ud af ved at analysere billeder af Enceladus taget igennem syv år.
Forskerne fandt ud af, at Enceladus slingrer en smule, mens den kredser rundt om Saturn. Den slingrer faktisk så meget, at det ikke kan forklares på anden måde, end at den frosne overflade ikke er forbundet til månens klippekerne.
»Hvis der var fast forbindelse mellem overfladen og kernen, ville kernen virke som en dødvægt, og der ville være meget mindre slingren end det, vi observerer. Det beviser, at et globalt, flydende lag adskiller overfladen fra kernen,« udtaler Matthew Tiscareno fra forskerholdet ifølge en pressemeddelelse fra NASA.
I forvejen var forskerne klar over, at der gemmer sig flydende saltvand under isen nær månens sydpol. Her strømmer vandet nemlig op gennem revner is isen og danner gejsere. Iskrystaller fra gejserne rummer mineraler, hvilket tyder på, at der er en form for hydrotermisk aktivitet på bunden af havet, som beskrevet i en tidligere artikel her på Videnskab.dk.
Nu mener forskerne altså at kunne sige, at havet under isen når hele vejen rundt, hvilket kun gør Enceladus endnu mere spændende. Hvor der er vand, kan der nemlig også være liv. Månen er absolut værd at undersøge nærmere, men endnu er der dog ingen konkrete planer for at sende et rumfartøj til den.
NASA-forskere: Vi har fundet flydende vand i rummet
Underjordisk hav på Saturns måne styrker troen på liv i rummet
Hubble-forskere: Nu har vi fundet vand på Jupiters måne
Flydende vand på Jupiters måne Europa
Gejserudbrud varierer på Saturns måne
(Illustration: NASA)
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
hb