Vulkanudbrud voldsomme nok til at begrave Nordamerika under et lag af 91 meter lava skete samtidig med, at et stort antal plante- og dyrearter forsvandt fra Jordens overflade, siger forskere bag et nyt studie publiceret i tidsskriftet Science i går. Det skriver National Geographic.
I slutningen af Trias-perioden forsvandt mindst halvdelen af arterne på land og til vands, og herefter var det dinosaurerne som dominerede på Jorden i de næste 135 millioner år. Forskere har længere mistænkt at enorme vulkanudbrud stod bag masse udryddelsen, men det har ikke været muligt at bestemme den præcise timing mellem et udbrud og udryddelsen før nu.
Usikkerheden i tidsbestemmelsen har indtil nu været mellem et og tre millioner år, hvilket har ført til usikkerhed om, hvad der skete først: masseudryddelsen eller vulkanudbruddene.
Men ved at undersøge et sjældent mineral, zircon, som forkommer i magmatiske bjergarter, har forskerne flyttet usikkerheden helt ned til en tidsramme mellem 20.000 og 30.000 år – og dermed bevist, at vulkanudbruddene fandt sted før masseuddøden.
Når en vulkan går i udbrud, slynger den store mængder aske op i atmosfæren, og hvis det sker i et stort nok omfang, kan det have store konsekvenser for Jordens klima.
Forskning peger på, at den første bølge af vulkanudbrud i slutningen af Trias-perioden mere end fordoblede mængden af CO2 i atmosfæren, hvilket førte til globale temperaturstigninger og havforsuring. De klimaforandringer skete over meget kort tid, og en stor del af arterne kunne ikke nå at tilpasse sig, forklarer forskerne i studiet.
Forskere ved stadig ikke, hvordan det lykkedes nogle arter, at overleve i tiden efter udbruddene.
Vulkanudbruddene blev forårsaget af enorme tektoniske kræfter, som for 201 millioner år siden begyndte at rive det daværende superkontinent, Pangea, fra hinanden.
LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:
Kædereaktion dræbte halvdelen af livet på Jorden