Videnskab.dk kunne i 2011 berette om en ny behandling for folk, der lider af den frygtede og i nogle tilfælde dødelige tarmbakterie Clostridium difficile: en transplantation af raske menneskers afføring over i den syges tarm. Operationen er siden blevet udbredt som effektiv behandling, fordi bakterierne fra raske invaderer den syge tarm og genopretter en sund bakteriebalance.
Men selvom det er rart at slippe af med Clostridium difficile, er der nok mange, der isoleret set finder tanken om at få andre menneskers lort ført op i rumpen en kende ubehagelig. For dem er der nu lys for enden af tunnelen: Forskere fra Canada melder nu ifølge LiveScience, at de har udviklet kunstig bæ, der skulle virke lige så godt som ægte bæ og måske endda holde risikoen for følgesygdomme lidt nede.
Den kunstige bæ bliver kaldt for RePOOPulate og består af det, forskerne kalder for superprobiotiske bakterier, som man i forvejen ved er gavnlige – de er nemlig isolerede kulturer fra raske menneskers tarme.
Forskerne har testet den kunstige bæ på to kvinder på over 70 år, som ikke reagerede på behandling med antibiotika. Tre dage senere var kvinderne fri for symptomer, og et halvt år efter blev begge testet negative for Clostridium difficile, rapporterer forskerne i tidsskriftet Microbiome. Flere af mikroberne fra den syntetiske lort overlevede endda i kvindernes tarme, skriver LiveScience.
Hvis den kunstige lort bliver udbredt, kan det måske være med til at sænke risikoen for mildere infektioner, som kan følge med over fra raske mennesker til de syge.
Clostridium difficile skaber både træthed og diarré og kan i nogle tilfælde ikke behandles med antibiotika. Når den rammer svagere mennesker, typisk ældre, kan den være dødelig.
Læs også på Videnskab.dk: Bæ-transplantation helbreder modbydelig diarré