KORT NYT FRA UDLANDET:
Nu har astronomer for første gang målt gentagne korte udbrud af radiobølger fra en mystisk kilde langt væk fra Mælkevejen. Det skriver phys.org.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature.
De meget korte, kraftige udbrud af radiobølger varer kun få millisekunder, og har fået navnet ’fast radio bursts’ (FRBs). Enkeltstående hurtige radiostød er blevet målt i alt 17 gange gennem det sidste årti, men det er nu første gang, man har målt flere signaler, der kommer fra det samme sted i rummet.
»Disse udbrud gentog ikke bare sig selv, men deres lysstyrke og farvespektre adskiller sig også fra andre FRBs,« siger Laura Spitler, hovedforfatter bag studiet og post doc ved Max Planck Institute I Tyskland, ifølge psys.org.
De nye fund indikerer, at FRBs kommer fra en ekstremt kraftfuld kilde, der ind imellem producerer flere udbrud af radiobølger på under et minut. Kilden kan eksempelvis være en roterende neutronstjerne med et stærkt magnetfelt, der muliggør udledning af meget lyse pulser, siger forskerne.
Næste skridt for forskerne er at identificere den galakse, hvor radiosignalerne kom fra.
»Når vi mere præcist har lokaliseret de gentagne radiobølgers position på himlen, vil vi være i stand til at sammenligne observationer fra optiske teleskoper og røntgenteleskoper, og derved se, om der er en galakse. Det er vigtigt, at vi finder hovedgalaksen for at forstå radiobølgernes proportioner,« siger Jason Hessels, professor på University of Amsterdam og medforfatter til studiet, ifølge psys.org.
Studiet blev publiceret den 2. marts efter en uge med flere forskellige studier omhandlende FRBs. Den 24. februar annoncerede astronomer, at de havde identificeret oprindelsen af en FRB i en galakse seks milliarder lysår væk – formentlig produceret af en kollision mellem to neutronstjerner. Et netværk af teleskoper opdagede en aftagende efterglød af radiosignalerne i en elliptisk gallakse.
Men to dage senere udkom et nyt studie, hvor astronomer argumenterede for, at eftergløden i teorien kunne være kommet fra en periodisk radiobølge-opblusning ved galaksens kerne.
Den 28. Februar rapporterede de samme astronauter, at de havde genmålt radiosignaler fra den elliptiske gallakses kerne. De havde fundet ud af, at signalerne var blevet lysere end dem, der var målt i det første studie, hvilket indikerer, at galaksen er blusset op igen på egen vis og altså ikke på grund af radiosignaler.
»Det placerer det første studie på et meget svagt grundlag,« siger Kiyoshi Masui fra University of British Columbia i Canada ifølge Nature.com. Han var ikke involveret i nogle af studierne. Han tilføjer, at studiet har mindre end 50 procent chance for at holde stik.
Det nye studie, der udkom den 2. Marts, foreslår at FRBs har mindst to mulige kilder.
»Jeg vil argumentere for, at siden der er så meget tvivl omkring sidste uges resultater, er der ikke noget bevis for, at der var to kilder,« siger Kiyoshi Masui ifølge Nature.com.
Hvis FRBs er resultatet af gigantiske impulser, ville de kun være stærke nok til at blive opdaget fra galakser i Mælkevejens nabolag. Det ville være en skuffelse for dem, der håbede, at FRBs kunne bruges som pejlemærker til at kortlægge den brede struktur af Universet, fordi radiosignaler ville blive formet af det, de passerer igennem.
Læs også:
Mystiske radiobølger fra rummet (næsten) forklaret
Forskere sporer radiobølger til at stamme fra fjern galakse
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
pmd