KORT NYT FRA UDLANDET
Det er tid til at lære et nyt ord: Anthropocæn. Ordet er en sammensætning af det græske ‘anthropo’, der betyder menneskelig, og ‘cæn’, der betyder ny, og med resultaterne fra et helt nyt studie kan du godt vænne dig til at sætte det foran den tid, vi lever i lige nu og her: Den nye menneskelige tidsalder.
Ifølge forskerne bag det nye studie udgør den Anthropocæne periode nemlig en helt ny geologisk epoke, der startede i midten af det 20. århundrede, og som afløser den Holocæne periode, Jorden har befundet sig i siden sidste istid. Det skriver phys.org.
»Mennesket har længe påvirket miljøet, men for nylig har der været en hurtig global spredning af nye materialer, herunder aluminium, beton og plast, der efterlader deres præg i sedimenter. Afbrænding af fossilt brændstof har spredt askepartikler i hele verden, der falder ganske godt sammen med fordelingen af radionuklider genereret af afprøvninger af atomvåben,« siger hovedforfatter til det nye studie Dr. Colin Waters fra the British Geological Survey til phys.org.
Han karakteriserer den Anthropocæne periode som værende en tid med store miljømæssige forandringer, en stor stigning i den menneskelige befolkning og et øget forbrug.
Selvom geologer de sidste mange år har peget på den massive påvirkning, mennesket har haft på Jordens geologiske tilstand er det første gang, at et forskerhold fremlægger så tungtvejende beviser.
Set i lyset af COP21, er forskningen kærkommen for de, der mener, at Jordens klimaforandringer er menneskeskabte.
Ved at acceptere præmissen om, at vi lever i en Anthropocæn tidsalder, accepterer vi nemlig også, at mennesket påvirker Jordens geologi på lige fod med naturlige krafter som vulkaner og meteorer. Forskerholdet vil i 2016 indsamle flere beviser for, at vi befinder os i den Anthropocæne tidsalder.
Det nye studie er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.
Læs også:
Menneskeracen skaber ny geologisk tidsalder
Kæmpe udgravning afslører fund fra fem tidsaldre
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv