Kæmpe udgravning afslører fund fra fem tidsaldre
En storstilet arkæologisk udgravning ved Motala Ström i Sverige har afdækket over 200.000 fund fra Stenalderen, Bronzealderen, Jernalderen, Vikingetiden og Middelalderen - og muligvis afsløret endnu en tidsalder.

Der har sandsynligvis aldrig været tomt ved Motala Ström i Sydøst-Sverige, hvor et stort hold arkæologer siden år 2000 har arbejdet intensivt for at afdække fortidens gemte skatte.

Fundstedet har nemlig vist sig at indeholde 7.000 år gamle genstande fra intet mindre end fem tidsaldre: Stenalderen, Bronzealderen, Jernalderen, Vikingetiden og Middelalderen.

Desuden har arkæologerne fundet så meget ben på pladsen, at de overvejer, om endnu en tidsalder måske snart fortjener en plads i historien, nemlig benalderen.

Forskerne fra bl.a. det svenske rigsantikvariat har indtil videre gjort 200.000 arkæologiske fund på stedet. De regner med at nå op på 400.000, inden udgravningen er færdig.

Stenalderdildo fandt dagens lys

Udgravningen har bl.a. påberåbt sig en anseelig omgang medieomtale, da den afslørede en lille genstand, som indtil videre blot har fået navnet 'fallos'. Flere spekulerede i, om det mon var Stenalderens svar på sexlegetøj, der havde set dagens lys.

Men stedet udmærker sig også ved, at mange af fundene har ligget i fuldstændig oxygen-frie omgivelser og derfor er i usædvanlig god stand.

Dermed kan man for eksempel med lethed se de smukke udskæringer på en dolk, der er udført i et yderst skørt materiale, sandsynligvis en blanding af kvarts og flint.

'Här har aldrig varit tomt...'

I videoen herover kan du se den spændende dokumentarfilm, som netop er blevet færdig om Motala Ström og alle dens hemmeligheder.

'Här har aldrig varit tomt...' varer lidt over 18 minutter, men selv ikke-arkæologiinteresserede kan være sikre på at føle sig godt underholdt hele vejen igennem.

Hvis du vil vide endnu mere om alle de spændende fund, som forskerne har gjort, så kan du følge med i deres egen blog fra Motala Ström.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk