KORT NYT FRA DANMARK:
Et nyt ph.d.-studie giver ny viden om giraffers fordøjelse til glæde for giraffer i fangenskab. Det skriver København Zoo i en pressemeddelelse.
Det nye ph.d.-studie viser, at maverne ser forskellige ud hos henholdsvis vilde giraffer, og det tyder på, at fodringen i fangenskab ikke er optimal.
Cathrine Sauer Jørgensen, der står bag studiet, har blandt andet studeret mave- og tarmindhold fra 13 obducerede Zoo-giraffer, heriblandt den berømte Marius fra København Zoo. Her har hun kigget på sammenspillet mellem drøvtyggeres fordøjelsesanatomi, -fysiologi og naturlige fødevalg særligt hos giraffer i fangenskab.
»Det er en klassisk udfordring at finde det rette foder til giraffer i fangenskab, navnlig om vinteren, og med Cathrines forskning er vi nu nået et skridt tættere på en løsning,« siger Mads F. Bertelsen, dyrlæge i København Zoo og medvejleder på studiet, i pressemeddelelsen.
Eksempelvis er forskellige typer af ensilage (syregærede grønne urter red.) afprøvet som mulige grovfoderemner i et pilotforsøg.
»Obduktionen af Marius tilvejebragte viden til adskillige forskningsprojekter, og det er glædeligt at Marius på denne måde også ender med at bidrage til at forbedre foderet til andre giraffer i fangenskab,« siger Mads F. Bertelsen i pressemeddelelsen.
Første artikel fra ph.d.-afhandlingen kan læses her.
Læs også:
Hvorfor blev giraffen Marius aflivet?
Derfor kan giraffen tåle sit tårnhøje blodtryk
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til de oprindelige kilder for flere detaljer.
ams