Fragmenter af et fordøjet protein har evnen til at fremkalde allergi, viser Katrine Lindholm Bøgh fra DTU Fødevareinstituttet med sit ph.d.-projekt. Hypotesen om, at proteiners stabilitet over for fordøjelse kan derfor ikke længere bruges som en definitiv testparameter, når proteiners allergifremkaldende potentiale skal evalueres.
“Resultaterne viser, at testen, der hidtil er blevet brugt til at teste et proteins allergifremkaldende potentiale, ikke kan stå alene. Fremover er det nødvendigt også at teste nedbrydningsprodukternes allergifremkaldende evne”, konkluderer Katrine Lindholm Bøgh fra DTU Fødevareinstituttet.
Vi spiser dagligt hundredvis af forskellige proteiner, men kun et fåtal giver anledning til udvikling af fødevareallergi.
Forskerne slår nu fast, at nedbrudte fragmenter fra et jordnøddeprotein fastholder evnen til at fremkalde allergi til trods for, at proteinet er nedbrudt til fragmenter af en størrelse, der anses for at være for små til at kunne fremkalde allergi.
Undersøgelserne i ph.d.-projektet viser, at det er kompleksiteten af de forskellige strukturer, som fragtmenterne samler sig til, der har stor betydning for, om det resulterer i evnen til at fremkalde allergi.
Læs også på Videnskab.dk:
A38 kan bekæmpe influenza