Danke forskere har fået ny indsigt i bakterier, som fremkalder diarre. Den nye viden kan muligvis bruges til at lave en vaccine mod antibiotika-resistente stafylokokker (MRSA) og en række andre bakterier. Det skriver sdu.dk.
Forskerne mener at have fundet en såkaldt modifikation af proteiner, som aktiverer kroppens immunforsvar. Forskerne vil nu eksperimentere med at udvikle en vaccine, som indeholder denne modifikation, der vil virke ved, at man giver patienten en lille og ufarlig dosis af bakterien, som immunforsvaret så kan analysere og angribe, hvis kroppen bliver udsat for infektion.
»Vi kan vise, at bakterier er langt mere komplekse, end man hidtil har troet. Set i det lys tror vi, at man indtil nu har udviklet vacciner ud fra et forsimplet syn på, hvad bakterien kan gøre og hvad den menneskelige organisme reagerer på. Dette kan have resulteret i, at lovende vaccinekandidater har udvist ringe eller slet ingen beskyttelse i de sene kliniske forsøgsfaser. Baseret på vores forskning kan vi nu kigge på bakteriens proteiner på en helt ny måde – og dette gør os i stand til, hvis vores hypotese er korrekt, at udvikle en helt ny klasse af vacciner,« siger postdoc ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, Anders Boysen, der leder forskningsprojektet.
Læs mere:
Portrætter af verdens 12 farligste bakterier
Danskernes antibiotikaforbrug stiger igen
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aa