I laboratoriet på Ingeniørhøjskolen i Århus kan forskere fremstille en ny type gærceller, der effektivt knuser cellulosen i planteaffald og omdanner det til biobrændstof, skriver Ingeniørhøjskolen i Århus i en pressemeddelelse.
Det er en bedrift, som på sigt forventes at få stor betydning for produktionen af såkaldt andengenerations bioethanol, som i modsætning til førstegenerations bioethanol er baseret på planterester og ikke på fødevarer.
”Det er allerede muligt at bruge planteaffald til fremstilling af bioethanol, men det kræver høje temperatur og et kraftigt tryk, og processen er dermed både dyr og energitung,” siger John Nieland fra Ingeniørhøjskolen i Århus.
Han har i de seneste år studeret, hvordan plankton producerer energi fra alger ved at nedbryde dem til sukkerstof, og det har givet ham idéen til at udvikle en ny enzymatisk proces, som nu kan vise sig at blive et videnskabeligt gennembrud.
”Vi har isoleret de gener fra plankton, der koder enzymer til at nedbryde cellulose. Derefter har vi klonet generne og puttet dem ind i gærceller, som nu kan omdanne cellulose til ethanol langt bedre og helt uden tilførsel af energi udefra,” forklarer han.