KORT NYT FRA DANMARK:
Nationalmuseets arkæologer har netop afsluttet deres undersøgelse af jorden under Holmens kirkes nye tilbygning.
Undersøgelsen begyndte august sidste år og det undersøgte areal er den ældst kendte del af kirkegården, der blev taget i brug tilbage i 1640’erne. Det skriver Nationalmuseet.
Da kirkegården blev brugt helt op til midten af 1800-tallet, har arkæologerne fundet grave fra tre århundreder.
Skeletundersøgelser skal røbe datidens sundhedstilstand
Skeletterne er blevet bragt til Panum Instituttet, hvor de skal undersøges antropologisk – blandt andet for datidens kost og sygdomme.
»Et af skeletterne tilhører for eksempel en mand, som var utroligt glad for sin kridtpibe. Dét viser de to halvmåneformede slidmærker, som piben har lavet i hans tænder. Et andet skelet er fuldstændigt tandløst og tilhører en person, mand eller kvinde, som må have været stærkt plaget af smerter i sine sidste år. Skelettet viser slidgigt i hele ryggen, hænder og fødder,« siger udgravningsleder Annemette Kjærgård i Nationalmuseets pressemeddelelse.
Hovedparten af de begravede har haft tilknytning til søværnet, da Holmens Kirke er søværnets kirke. Skeletterne er blevet taget op af jorden enkeltvis.
Holmens kirke blev indviet i 1619. Dele af bygningerne fungerede indtil da som Frederik II’s ankersmedje, hvor der blev produceret ankre til den danske flåde. Arkæologerne har gravet sig ned til jordlagene under den daværende ankersmedje, og de vil nu lede efter spor fra de første mennesker på holmen.
Læs også:
Fredstid forvandlede flåden til velsmurt krigsmaskine
Nationammuseet udgraver voldgrav ved dansk koloni-fort i Indien
MYTE: Sejlede Christian 2. frem og tilbage på Lillebælt i 1523?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aa