Amerikanske forskere har efter eget udsagn fundet ud af, hvordan der kan presses 5 volt ud af en enkelt celle i et lithium-ion batteri, skriver ing.dk. Det kan potentielt give vore metefon- og computerbatterier 30 procent længere levetid.
»Disse 30 pct. er faktisk ret meget. Typiske forbedringer ligger på omkring 1 pct. om året med få trinvise ændringer,« siger Cynthia Lundgren, chef for den elektrokemiske afdeling af U.S. Army Research Laboratory, der står bag forsknigen.
Den øgede energitæthed bliver opnået ved at påføre et stof, som forskerne har syntetiseret, til batteriets elektrolyt. Derved skulle en enkelt battericelle i et lithium-ion-batteri kunne komme op på 5 volt.
Et ‘opofrende middel’
»Der har aldrig været et batteri, en enkelt celle, der kører ved fem volt. Gennem vores forståelse af grænsefladen har vi været i stand til at designe et tilsætningsstof, som man tilfører elektrolytten. Det er på en måde et slags ‘opopfrende’ middel. Det reagerer fortrinsvis med elektroden og skaber en stabil grænseflade. Nu er batteriet i stand til at fungere ved fem volt,« siger Cynthia Lundgren.
Forskerne Kang Xu og Arthur Cresce designede stoffet for to år siden, i mellemtiden er der blevet søgt patent på det.
»Det er, hvad man kan kalde et kvantespring. Vi har bevæget os fra at cirkle omkring en bestemt type 4-volts energi i ganske lang tid. Lige pludselig er der en helt ny kategori af batterier og spændinger åben for os. Døren er åben, som før var lukket,« siger Arthur Cresce ifølge det amerikanske militærs hjemmeside.
Professor: 5 volt er bemærkelsesværdigt
Forskningsprofessor ved DTU Risø Mogens Mogensen hæfter sig ved antallet af volt, forskerne mener, de kan få ud af de enkelte celler.
»Potentialet i visse typer batterier, som er under udvikling, f.eks. lithium-luft batteriet, er flere hundrede procent øget energitæthed i forhold til kendte batterier på markedet. Så de 30 pct. er som en fremtidig mulighed ikke så voldsomt i sig selv. De 5 volt per celle er mere bemærkelsesværdigt,« skriver han i en mail til ing.dk.
Se også video: Derfor mister batterier deres styrke