KORT NYT FRA UDLANDET:
En nyopdaget forhistorisk landsby, som lå ved et vandløb fra Genesaret Sø, har fået navnet Nahal Ein Gev II. Det skriver Phys.org.
Nye udgravninger har afsløret et væld af opdagelser, blandt andre gravsteder, redskaber af flintesten, kunst, dyrefossiler, grundsten og knogleredskaber.
Forskerne er overraskede over, at der er stor forskel på denne landsby og andre fra den tid i Israel.
Blandt fundene er der nemlig både nogle, som er tidstypiske for gammel stenalder, også kaldet den palæolitiske periode, og ny stenalder, der også er kendt som den neolitiske periode.
»Selvom egenskaberne ved de litiske redskaber fundet ved NEG II placerer landsbyen kronologisk i den palæolitiske periode, er der andre karakteristika, såsom deres kunstneriske tradition, størrelse og tykkelsen af de arkæologiske fund og investering i arkitekturen, der er mere typiske for de tidlige landbrugssamfund i bondestenalderen,« siger Leore Grosman fra Institute of Archaeology ved The Hebrew University of Jerusalem, der stod bag udgravningen, til Phys.org.
»Det er vigtigt at karakterisere dette potentielle overlap af perioder i Jordandalen, da det er vigtig for at forstå den socioøkonomiske proces, som markerede skiftet fra de palæolitiske mobile samfund bestående af jæger-samlere til de neolitiske landbrugssamnfund,« fortsætter han.
Den palæolitiske periode er den tidligste og længste i menneskets historie. Enden af denne periode blev karakteriseret ved overgangen til faste landsbyer med dyrkelse af planter og tamme husdyr.
Forskningen er netop udgivet i det anerkendte tidsskrift PLOS One.
Læs også:
Sådan udraderede stenalderbønder samtidens jæger-samlere
Danmarks første bønder var indvandrere
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams