Grøn livsstil, klimatosse, flyskam.
Vi lever i en tid, hvor klimasnak i den grad er med til at sætte dagsordenen, og det kan være svært at navigere i de mange klimaudsagn, der florerer vidt og bredt i medielandskabet.
Det skal Videnskab.dk fremover være med til at ændre på med den nye YouTube-satsning Klimax.
Klimax-serien skal være et fyrtårn, der guider unge til, hvordan de kan leve et grønnere liv, og hvad der er op og ned i klimadebatten. Og du kan allerede se første afsnit tirsdag 19. maj klokken 15.00.
\ Hvad er Klimax?
Klimax er Videnskab.dk’s nye serie om klima på YouTube-kanalen Tjek
Serien ruster unge til klimadebatten og giver dem lyst og mod til deltage.
Klimax baserer sig på viden om naturvidenskab og teknologi.
Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Serien slutter sig til Videnskab.dk’s YouTube-kanal Tjek, som er et ungdomsmagasin, der formidler forskning og videnskab til og i samarbejde med unge. Og især med klimastof er det vigtigt at tænke målgruppen ind i formidlingen og tage de unge alvorligt.
»I vores videnskabsjournalistik har vi altid fokus på, hvem målgruppen er. Vi gør det tunge stof tilgængeligt, så en forudsætningsløs 15-årig også kan forstå det. Når det handler om klimaforandringerne, gør vi også det, at vi tager afsæt i løsninger,« siger Vibeke Hjortlund, chefredaktør på Videnskab.dk.
»Mange undersøgelser viser, at traditionel, problemorienteret journalistik ofte fører til, at unge bliver koblet af og føler afmagt. Ved i stedet at se på løsninger og på, hvordan den enkelte kan bidrage positivt og konkret til at tackle klimakrisen, søger vi at engagere brugerne i de store og svære klimaspørgsmål.«
Chefredaktøren lægger også vægt på, at der bag hver eneste af de populært formidlede videoer i Klimax-serien på YouTube ligger omfattende research, der er lige så grundig som det videnskabsjournalistiske arbejde med artiklerne på Videnskab.dk.
Du kan læse mere om, hvad der kendetegner Videnskab.dk’s kvalitet og standarder i artiklen 10 års erfaring har gjort Videnskab.dk’s artikler særlige på 10 punkter.
\ Læs mere
Naturvidenskab skal klæde unge på til klimadebatten
I klimadebatten kan man finde påstande, der peger i mange retninger, og det kan være svært at gennemskue, hvad videnskaben egentlig har påvist, og hvilke klimaløsninger og forudsigelser man kan regne med.
Klimax skal være en forskningsbaseret og troværdig stemme i klimasnakken.
Serien vil hjælpe unge med at træffe bæredygtige valg i deres eget liv og gennemskue, hvordan de selv kan gøre en forskel.
Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden, der ligesom Klimax ønsker at øge og forbedre formidlingen af naturvidenskab til unge.
\ Velkommen til Videnskab.dk
Videnskab.dk er Danmarks førende kilde til troværdige prisvindende nyheder om forskning. Vi får besøg af en million brugere hver måned.
Vores journalister skriver både om astronomi, sundhed, klima, kunst, filosofi og al anden god videnskab indimellem. Alt indhold på Videnskab.dk er gratis, bl.a. fordi mediet er støttet af staten.
Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde solide informationer.
Få vores gratis nyhedsbrev hver dag i din indbakke.
Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram,
YouTube eller LinkedIn.
Klimaformidling uden løftede pegefingre
For nogle vækker klimasnakken dårlig samvittighed og tvivl. Man kan hurtigt komme til at føle, at det næsten er umuligt at gøre, hvad der er rigtigt for kloden, og at små ændringer af vanerne i hverdagen ikke nytter.
De følelser skal vendes til gåpåmod, nysgerrighed og lyst til handling. Klimax vil med en you-can-do-it-tilgang og ingen løftede pegefingre give nogle af svarene på, hvad der i virkeligheden gør en positiv forskel for klimaet.
\ Læs mere
Serien forholder sig til seernes egne klimaspørgsmål og går løsningsorienteret og faktuelt til nogle af de uvisheder og dilemmaer, unge står overfor i mødet med klimastoffet.
»Når vi snakker med målgrupperepræsentanter, så giver de i høj grad udtryk for, at de er trætte af at blive ‘shamet’. Det er derfor vigtigt for os, at vi går konstruktivt til klimastoffet, så seeren bliver efterladt med mulige løsninger i stedet for dårlig samvittighed,« fortæller Kirstine Jacobsen, der er projektleder på Klimax-projektet.
Samme tilgang benytter Videnskab.dk allerede i den konstruktive artikelserie Red Verden, der siden 2018 er dykket ned i et væld af løsninger på, hvordan mennesket kan redde verden med udgangspunkt i videnskaben, og hvordan vi hver især kan gøre en forskel hjemme fra sofaen.
\ Serien Red Verden
Videnskab.dk er i gang med vildt projekt: Vi serverer konstruktive historier om, hvordan du og politikerne med forskningsbaseret viden i hånden kan bidrage til en bedre verden – både for klimaet, naturen og mennesker.
Følg temaet her, eller deltag i debatter, og giv og få råd i Facebook-gruppen ‘RED VERDEN’.
Klimadebatten spirer på YouTube
Det hele udspiller sig på YouTube. En platform, hvor mange unge engagerer sig, lader sig underholde og opsøger viden.
Der findes masser af indhold, hvor folk deler deres klimaholdninger og -handlinger. Klimax melder sig på banen som en klimaformidler med kritisk sans og fundering i fakta, men også med plads til sjov og kreativitet.
Videnskab.dk håber, at Klimax kan blive en positiv kilde til klimaindhold for unge, og at serien og seerne sammen kan skabe et fællesskab, der gør det mere overskueligt at navigere i klimadebatten.
»Vi har efterhånden en del erfaring med at være i dialog med vores brugere på YouTube, og det er enormt værdifuldt for os. Vi har store forventninger til, at YouTube-brugerne også kommer til at tage godt imod den nye klimaserie, og at de har gode spørgsmål og idéer til, hvordan man kan omsætte forskernes viden til deres egen hverdag,« siger Kirstine Jacobsen.
Vil du gerne vide mere om projektet, kan du kontakte projektleder Kirstine Jacobsen på kj@videnskab.dk.