Videnskab.dk hædret med fornem mediepris
Anders Bordings specialpris er netop blevet uddelt på Københavns Rådhus til Videnskab.dk for at højne niveauet for videnskabsjournalistik i Danmark – og for at nå unge danskere.
Anders Bording

En stor del af redaktionen fra Videnskab.dk var med på Københavns Rådhus - uden at vide, at de fik den fine Anders Bording-pris. (Foto: Ditte Svane-Knudsen)

En stor del af redaktionen fra Videnskab.dk var med på Københavns Rådhus - uden at vide, at de fik den fine Anders Bording-pris. (Foto: Ditte Svane-Knudsen)

»Da vi startede Videnskab.dk tilbage i 2008, satte vi os blandt andet som mål at vinde Anders Bording-prisen. Det har vi gjort nu. Jeg er pavestolt.«

En meget glad chefredaktør for Videnskab.dk, Vibeke Hjortlund, har netop modtaget medieprisen Anders Bordings specialpris for »at få unge til at interessere sig for forskning og for gennem 10 år at have bidraget til at højne niveauet for videnskabsjournalistik i Danmark«.

YouTube-kanaler til unge

Vidste du, at Videnskab.dk også når unge med forskningsbaseret viden gennem to kanaler på YouTube?

1) Skønhedslaboratoriet giver tips og fakta om krop og skønhedsprodukter. Findes også på Instagram.

2) Newgame - kanal om gaming, herunder tip, analyser og hvad virkelighedens naturvidenskab siger til spillenes verden

Du kan også følge Videnskab.dk på Facebook, Instagram, LinkedIn og Twitter.

Sådan lød begrundelsen fra prisjuryens formand, tidligere chefredaktør for Jyllands-Posten Pierre Collignon, under dagens prisuddeling på Københavns Rådhus af i alt tre forskellige Anders Bording-priser.

»Det er et medie, der har løftet hele dansk presses dækning af sit fagområde,« tilføjede Pierre Collignon fra talerstolen på Københavns Rådhus.

Anders Bording-priserne er særlige hædersbevisninger til danske specialmedier. De bliver uddelt af foreningen Danske Medier, der er samlingspunkt for 300 medievirksomheder med tilsammen omkring 1.000 medier i Danmark.

Unge vil have høj kvalitet

Ifølge Vibeke Hjortlund har Videnskab.dk siden åbningen i 2008 arbejdet målrettet på at højne kvaliteten af indholdet og nå ud til de unge med det.

Stik modsat, hvad fordommene nogle gange har lydt, er det oplevelsen på Videnskab.dk, at unge efterspørger indhold, der er forståeligt, troværdigt og samtidig har høj kvalitet.

»Der er lagt mange kræfter i at indfri ambitionerne, og derfor er det ekstra dejligt at få den anerkendelse, der ligger i at blive hædret med den helt ekstraordinære Anders Bording-særpris af vores fagfæller,« siger chefredaktøren.

Vigtigt at klæde brugerne på i en tid med løse påstande

Vibeke Hjortlund glæder sig især over at modtage prisen i en tid, »hvor kvalitetsmedier generelt er under pres, og internettet flyder over med useriøse og direkte misvisende påstande, forklædt som forskning«.

Videnskab.dk's brugere

Hver måned besøges Videnskab.dk af 900.000 unikke brugere.

Over 40% af brugerne er under 30 år, og omkring halvdelen af disse er 7-19 år gamle.

»Vi arbejder målrettet med at klæde brugerne på til at forholde sig kritisk og stille spørgsmål – også til historierne om, hvad ny forskning nu viser. Det har vi senest gjort ved at lancere et manifest; en guide til, hvordan man bedst navigerer i forskningsnyheder.«

»Vi vil hjælpe vores brugere til at gennemskue, om et forskningsresultat er overdrevet eller vildledende eller måske i modstrid med al anden viden på området. De skal være klar over, at forskningsresultater ikke repræsenterer den evige sandhed, men er den bedste viden, vi har lige nu,« siger Vibeke Hjortlund.

»Ved at styrke brugernes kritiske tænkning og videnskabelige dannelse, skærper vi samtidig kravene til os selv og styrker både vores egen og forskernes troværdighed.«

Også priser til Danwatch og Ingeniøren

Anders Bording-priserne bliver uddelt til danske specialmedier, som har gjort sig særligt bemærket i det forgangne år med:

  • et stykke journalistik (Journalistprisen, i år til Magnus Bredsdorff og Steffen McGhie fra Ingeniøren for kritisk serie om alvorlige problemer med Danmarks nye signalprogram til jernbanerne),
  • en særlig medieindsats (Medieprisen, i år til Danwatch for undersøgende journalistik om bl.a. menneskerettigheder) eller
  • mere generelt som helstøbt medie (Juryens særpris).

Det er blot anden gang, Juryens særpris bliver uddelt. Sidste år gik den til Altinget for blandt andet at have udviklet en bæredygtig forretningsmodel.

I 2017 var Videnskab.dk nomineret til Medieprisen.

Specialprisens jury bestod i år af Pierre Collignon, Bo Mikael, Claus Skovhus og Lisbeth Langwadt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk