Verdens have mister ilt
Verdens have mister ilt

Verdens have har i perioden 1960-2010 mistet 2 procent af deres ilt-niveau. Det fører til massedød blandt fisk. (Foto: Shutterstock)

Verdens have har i perioden 1960-2010 mistet 2 procent af deres ilt-niveau. Det fører til massedød blandt fisk. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
10 december 2019

Havene rundt i verdenen kvæles langsomt.

En ny rapport, udarbejdet af The International Union for Conservation of Nature (IUCN), viser, at oxygen-niveauet i verdenshavene er faldet omkring 2 procent i perioden 1960 til 2010.

Rapporten har samlet studier foretaget i 17 lande af 67 forskellige forskere, og resultatet er nedslående.  

LÆS OGSÅ: Mængden af havvand uden ilt er firedoblet i de seneste 50 år

Selvom om to procent ikke lyder af meget, kan det være afgørende, skriver The New York Times.

»Der er masser af ilt omkring os, så vi tror ikke, at et tab af små mængder ilt vil påvirke os. Men hvis vi skal op på Mount Everest uden oxygen, så vil der være et punkt, hvor et fald på to procent af ilt i luften vil være meget afgørende,« udtaler hovedforfatter på rapporten og førende rådgiver for IUCN, Dan Laffoley.

Faldet i iltniveau er desuden ikke ens overalt. Et af studierne beskriver, at bestemte områder i troperne har oplevet et fald på omkring 40-50 procent.  

LÆS OGSÅ: Forskere: Nej, vi kan ikke konkludere, at plastik i havene påvirker den ilt, du indånder

Tabet af ilt er med til at skabe klimaforandringer, og det menes, at problemet er menneskeskabt. Heriblandt grundet brugen af gødning, som bliver vasket ud i havene og dermed tilføjer mere kvælstof til havene.

Professor, klimaforsker og direktør ved Georgia Tech, Kim Cobb, der ikke har været involveret i rapporten, udtaler til New York Times, at:

»Det her er en af de påvirkninger, der er begyndt at få offentlighedens interesse på det seneste. Vi ser massedød af fisk langs Californiens kyst som det mest dramatiske eksempel på, at havet fattes ilt.«

LÆS OGSÅ: Jordens atmosfære taber ilt - og forskerne ved ikke hvorfor

LÆS OGSÅ: Verdens lunger' er en myte: Skovbrandene i Amazonas er ødelæggende, men de udtømmer ikke Jorden for ilt

tb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.