Jordens atmosfære taber ilt - og forskerne ved ikke hvorfor
Kilde: 
26 september 2016

Tag en dyb indånding.

Der er ingen grund til panik, men forskere har opdaget, at Jordens atmosfære langsomt taber ilt. Det skriver Sciencealert.com.

Et forskerhold fra Princeton University har analyseret luftboblerne fanget i iskerner fra Grønland og Antarktis.

Resultaterne viste, at ilt-niveauet i Jordens atmosfære er faldet med 0,7 procent over de sidste 800.000 år.

»Vi foretog analyserne mere ud af interesse, end egentlig forventning. Vi vidste ikke, om ilt-niveauet ville stige, falde eller ligge fladt. Det viser sig, at der er en klar tendens,« siger Daniel Stolper, der er hovedforfatter på studiet, som netop er udkommet i tidsskriftet Science, til Gizmodo.

Forskerne ved endnu ikke, hvorfor atmosfæren taber ilt, men de har et par teorier.

En stigning i antallet af erosioner kan stå bag tabet af ilt i atmosfæren. En sådan stigning vil nemlig udsætte mere sediment for oxidering og på den måde binde ilten.

En anden mulig forklaring er langsigtede klimarforandringer. Over de sidste millioner år har vi set et overordnet fald i globale temperaturer, selvom Jorden er blevet hurtigt ophedet over de sidste 50 år.

Men før vi begyndte at afbrænde store mængder fossile brændstoffer efter den industrielle revolution, var havet langsomt ved at blive koldere, og det kan have startet en økologisk kædereaktion, som har fået det til at hive mere ilt ud af atmosfæren.

Selvom tabet af ilt ikke er noget, vi behøver bekymre os alt for meget om lige med det samme, så advarer Daniel Stolper om de sidste 200 år efter den industrielle revolution.

»Vi forbruger ilt i en hastighed, der er faktor 1.000 i forhold til tidligere. Mennesket har fuldstændigt kortsluttet cyklussen ved at brænde tons af kulstof.. Det er endnu en indikation på vores kollektive evne til at gøre det, der naturligt sker på Jorden, bare endnu hurtigere,« siger han til Gizmodo.

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.