Vejrudsigter for år 2100 lover dødsfald i hobetal

Annonce:

Op mod 152.000 europæere vil årligt miste livet som følge af ekstremt vejr, når vi når år 2100, hvis der ikke bliver gjort noget drastisk for at begrænse klimaforandringer.

Hedebølger bliver den største synder, når det ekstreme vejr rammer, og i Sydasien vil hedebølgerne slå selv raske mennesker ihjel i løbet af kun seks timer.

Det er de to dystre konklusioner i henholdsvis en ny analyse, som The Guardian har skrevet om, og et europæisk klimastudie, beskrevet af BBC.com.

Den førstnævnte analyse peger på Indien som et af de lande, der bliver hårdest ramt af dødelige hedebølger, når vi når udgangen af dette århundrede.

Når luftfugtigheden samtidig er høj, bliver det umuligt for kroppen at holde sig nedkølet ved 35 grader – selv hvis man opholder sig i skyggen.

Den slags hedebølger, hvor folk dør i løbet af 6 timer, kommer 4 procent af Indiens befolkning til at opleve mindst 1 gang mellem år 2071 og 2100, ifølge forskernes klimamodeller.

»Problemet er meget alarmerende, men hedebølgernes intensitet kan reduceres betydeligt, hvis det globale samfund træffer foranstaltninger,« siger professor i civil- og miljøteknik Elfatih Eltahir fra Massachusetts Institute of Technology, der har stået i spidsen for analysen.

Annonce:

I Europa kan vi også forvente væsentligt mere ekstremt vejr.

Klimastudiet, der er udgivet nogenlunde samtidig med analysen, og som er foretaget af Joint Research Centre (JRC), Europa-Kommissionens interne forskningscenter, bygger på:

  • Data vedrørende vejrkatastrofer i perioden 1981 til 2010
  • Befolkningens sårbarhed over for katastrofer dengang og nu
  • Forudsigelser af, hvordan klimaet vil ændre sig, samt hvordan befolkningen vil vokse og migrere

Studiet viser blandt andet, at klimaforandringers konsekvenser i Europa vil være 50 gange mere dødelige, end man har troet indtil nu:

  • Antallet af vejr-relaterede dødsfald kan risikere at stige fra 3.000 om året mellem 1981 og 2010 til 152.000 mellem 2071 og 2100.
  • 2 ud af 3 mennesker i Europa vil blive påvirket af katastrofer i 2100 – i modsætning til 1 ud af 20 i begyndelsen af dette århundrede.
  • Der vil være en betydelig stigning i dødsfald relateret til kystnære oversvømmelser, fra 6 ofre om året i begyndelsen af dette århundrede til 233 om året i slutningen af det.
  • Hedebølger kan risikere at stå for 99 procent af de vejr-relaterede dødsfald, og værst bliver det i Sydeuropa.

Forskerne har taget udgangspunkt i, at der bliver udledt drivhusgasemissioner, der vil føre til en gennemsnitlig global opvarmning på 3 grader Celsius inden udgangen af ​​århundredet.

En prognose, der altså ligger langt over målene om bekæmpelse af klimaændringer i Paris-aftalen fra 2015.

»Medmindre den globale opvarmning bliver bremset, og man iværksætter de rette foranstaltninger, kan omkring 350 millioner europæere blive udsat for skadelige, ekstreme vejrforhold på årlig basis ved udgangen af dette århundrede,« siger en af studiets forfattere, Giovanni Forzieri, til BBC.com.

Det er dog ikke alle, der mener, at konklusionerne i det europæiske studie skal tages så tungt.

På Seoul National University i Sydkorea advarer man om, at resultaterne kan være »overvurderede,« skriver BBC.com:

»Mennesket er kendt for at tilpasse sig og blive mindre sårbart over for ekstreme vejrforhold end tidligere på grund af fremskridt i den medicinske teknologi og inden for klimaanlæg og varmeisolering i huse,« skrev eksperter fra universitet i et kommentarstykke, der er blevet offentliggjort i samme tidsskrift som studiet.

Det europæiske studie er udgivet i The Lancet Planetary Health, mens studiet, der fokuserer på Sydasien, er udgivet i Science Advances.

Annonce:

ele

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts