En NASA-forsker satte for få måneder siden sine fødder på en ø, ingen andre før har besøgt.
Nu har han offentliggjort billeder af stillehavsøen, der er en sand baby-ø. Den er nemlig ganske lille og kun tre år gammel.
Øen opstod i 2015 og ligger imellem to ældre øer, som den hænger sammen med dem via en tange. Øgruppen er en del af Tonga – en nation i det sydlige Stillehav. Den er en ud af blot tre øer, der er opstået indenfor de sidste 150 år, og som rent faktisk har overlevet i mere end nogle få måneder.

I de fleste tilfælde forsvinder nye øer hurtigt igen, da havets bølger får klipperne til at smuldre. Men denne ø, der uofficielt kaldes Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, er en standhaftig størrelse.
Indtil nu har den lille vulkanø aldrig været besøgt, så den første gåtur på stranden var en stor oplevelse:
»Vi var spændte som små skolebørn,« fortæller Dan Slayback i en nyhed på NASA’s hjemmeside. Han forsker ved NASA Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland.
Siden øens fødsel har NASA-forskeren observeret den via satellitter for at forstå, hvorfor den ikke smuldrer bort lige så hurtigt som andre nyskabte øer. Han har også forsøgt at lave en 3D-model af, hvordan dens form og masse svinder ind over tid.
LÆS OGSÅ: Danmark får flere øer

Øen er ved at forsvinde
At observere øen fra rummet var dog ikke nær så brugbart som at stå med begge fødder solidt plantet i sandet på dens strand.
»Det overraskende mig meget, hvor værdifuldt det var at være der. Det tydeliggør virkelig, hvad der sker med landskabet, « siger Dan Slayback, til NASA.
Noget af det, der overraskende NASA-forskeren, var en dyb erotionsrende, der løb ned ad vulkanens kegle. Ifølge forskeren viser renden, at regn får øen til at smuldre langt hurtigere end forventet.
LÆS OGSÅ: Derfor opstår der nye øer
»Vi fokuserede på erosionen på den sydlige kyst, hvor bølgerne rammer klipperne. Men hele øen er også ved af forsvinde. Det bliver meget tydeligt, når du står foran de kæmpestore erotionsrender,« siger Dan Slayback til NASA.
NASA-forskeren besøgte øen, dels for at samle sten så han kan analysere mineralerne, og for at måle hvor langt øens klipper stak op over vandoverfladen. Det skal bruges til at lave et detaljerigt 3D-kort over øen, som endnu ikke er kortlagt.

LÆS OGSÅ: Se før og efter: Kæmpe tyfon har smadret ø i Hawaii – usikkert om den genopstår
LÆS OGSÅ: Første videnskabelige evidens: Havstigning har slugt fem Stillehavs-øer