Nyt satellit-foto fascinerer: Se vinden blæse på Mars' nordpol

Vinden blæser tydeligvis ret voldsomt på det fascinerende fotografi af overfladen på Mars. (Foto: ESA/DLR/FU Berlin)

Vinden blæser tydeligvis ret voldsomt på det fascinerende fotografi af overfladen på Mars. (Foto: ESA/DLR/FU Berlin)

Kilde: 
17 januar 2020

Den Europæiske Rumorganisation (ESA) har netop offentliggjort et billede fra Mars Express-rumsonden, der viser en barsk, men samtidig smuk planet.

Det skriver Universe Today.

Billedet, der er sammensat af fotografier taget helt tilbage i november 2006, viser en del af nordpolen på Mars, og man kan både få øje på kæmpe isflager, mørke fordybninger og voldsomme storme.

I venstre side af billedet kan man også spotte et par skyer. De er ifølge Universe Today højst sandsynligt forårsaget af mindre, lokale storme, som hvirvler støv op i atmosfæren og derved forandrer landskabet.

Mars er den planet i vores solsystem, som minder mest om Jorden, på trods af at et år på Mars varer det dobbelte af, hvad vi er vant til. I løbet af dette år sker der store forandringer på den røde planets overfalde, særligt omkring planetens nordlige pol.

I løbet af vinteren fryser den nordlige pol fuldstændig til, og når temperaturen når helt ned på -143°C, bliver det så koldt, at et lag af frossen kuldioxid lægger sig på toppen af isen.

LÆS OGSÅ: Kan mennesker bo på Mars?

Billedet af Mars er taget med det ekstremt kraftfulde High Resolution Stereo Camera (HRSC), som er ombord på Mars Express rumsonden.

Formålet med HRSC er at nærstudere udviklingen af planetens overflade. Forskerne er særligt interesserede i de lag af is, som eksisterer på Mars, da de kan fortælle noget om planetens fortid. For idet isen fryser, gemmer den et øjebliksbillede af forholdene på planeten, som man senere kan undersøge.

Mars Express rumsonden har kredset om Mars siden 2003, og i løbet af den tid har sonden både hjulpet forskerne med at forstå planetens fortid samt bidraget med billeder af dens fantastiske landskaber.

Universe Today har i deres artikel været så venlige at finde flere flotte fotos af Mars' nordpol frem fra rumfartsorganisationernes billedarkiver. Her er nogle af dem:

Mars nordpol is

Kigger du godt efter på Mars' nordpol, kan du se et hvirvlende mønster i isen (Foto: ISRO/ISSDC /Emily Lakdawalla)

Mars nordpol is mønster

Her kan du se det særlige mønster i isen på Mars' nordpol. Forskere mener, at spiral-mønsteret skabes af en kombination af vinde og planetens rotation. (Foto: NASA/JPL/Malin Space Science Systems)

LÆS OGSÅ: Top 10: Curiositys bedste billeder fra Mars

LÆS OGSÅ: Mars har snestorme om natten

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.