Top 10: Curiositys bedste billeder fra Mars
Marsisk solnedgang og overjordiske landskaber i 360 grader. Tag med robotten Curiosity på opdagelse på vores røde naboplanet.

I år kan Curiosity, også kendt som virkelighedens WALL-E, fejre sit sjette år på Mars. 

I mellemtiden har den sekshjulede robot skudt en perlerække af billeder fra Den Røde Planet. Her er 10 af de bedste fotos fra Curiositys hidtidige karriere.

I billedgalleriet kan du blandt andet se, hvordan en 360 graders udsigt over 'Naukluftplateauet' ser ud.

Du kan også se, hvordan en solnedgang ser ud på Mars, eller tage et nærblik på stenen 'Old Soaker', der viser spor fra vand i det golde landskab. 

Følg Curiositys hjulspor

I februar 2018 skrev vi om et kort, der for første gang har kortlagt Curiositys rute.

Mange af de steder, du kan læse om på kortet, kan du se billeder af i galleriet her. Se for eksempel, hvad der gemmer sig navnene Mount Sharp, Bagnold Dunes og højderyggen Vera Rubin.

Kortet viser Curiositys rute fra den landede i august 2012 til den nuværende lokation i juli 2017. Den planlagte tur går til nedre Mount Sharp. (Foto: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona)

Kortet viser Curiositys rute fra den landede i august 2012 til den nuværende lokation i juli 2017. Den planlagte tur går til nedre Mount Sharp. (Foto: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona)

Læs mere om Curiosity

Hvis du nysgerrig efter at lære endnu mere om Curiosity og dens opdagelser på Mars, kan du dykke ned i Videnskab.dk's artikler om robotten.

Lær mere om, hvordan Curiosity arbejder på Mars eller se robottens billeder af Jorden fra Mars.

Du kan også læse, hvordan og hvorfor Curiosity skrev rumhistorie, da den borede i en sten på Mars i 2013.

I 2015 slog målinger fra Curiosity fast, at der med sikkerhed kan findes vand i flydende form på Mars.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk