Udviklingen af øjne var den vigtigste årsag til, at vores forfædre begyndte at bevæge sig fra havene og op på land.
Det fremlægger i hvert fald forskere fra Northwestern University i et nyt studie, skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Forskerne mener, at øjnene gjorde det muligt for vores krokodille-lignende forfædre at se potentielt bytte på land, og derefter var det et spørgsmål om tid, før de udviklede evnen til også at jage på land.
»Vi fandt en enorm forbedring i synsevnen i hvirveldyr lige før overgangen fra vand til land. Vores hypotese er, at måske var dét at se et enormt overflødighedshorn af mad på land – tusindben, edderkopper, med videre – drivkraften bag, at evolutionen udviklede lemmer ud fra finner,« siger professor Malcolm MacIver fra Nortwestern University i pressemeddelelsen.
LÆS OGSÅ: Evolution in action: Se fisk lære at gå
I det nye studie har forskerne nærstuderet 59 fossiler fra perioderne før, under og efter, at dyrene bevægede sig op på land.
Herved opdagede de, at øjne i gennemsnit er blevet tre gange større før – og ikke efter – overgangen fra vand til land. Og i perioden før overgangen til land begyndte øjnene samtidig at bevæge sig fra siden af hovedet og frem mod toppen af hovedet.
Da vores forfædre begyndte at kigge op over vandoverfladen, kunne de pludselig se omtrent 70 gange længere.
Og kombineret med de større øjne, har de pludselig udvidet deres synsfelt omtrent en million gange, mener forskerne.
De store øjne lagde dermed vejen åben for, at vores forfædre udviklede evnen til at bevæge sig op på land for at tage for sig af retterne, mener forskerne ifølge pressemeddelelsen.
Studiet er publiceret i tidsskriftet PNAS.
LÆS OGSÅ: Fisk har muligvis levet på land 30 gange gennme tiden
LÆS OGSÅ: Konvergent evolution: Derfor ser havpattedyr ens ud
on