Krybskytternes iver efter tigerpenis kan føre til artens død

Annonce:

En tigers penis er ikke særlig stor sammenlignet med dens kropsvægt, men alligevel er krybskytterne så ivrige i at få fingre i den lille krumtap, at det kan føre til, at tigrene uddør. Det skriver fusion.net.

Tigerens penis bliver nemlig brugt i medicin og er derfor mere værd end guld. Faktisk er kiloprisen på tigerpenis over 12 gange mere end den på guld.

Men selvom tigrene kan prale af at have verdens mest værdifulde penis, gør dén også tigrene særligt udsatte.

Forskere har nemlig i et nyt studie undersøgt sammenhængen mellem udryddelsen af dyr, deres værdi på det sorte marked og kropsstørrelsen.

Det var især store dyr som tigre, elefanter, hvalhajer og næsehorn, som var udsat for en dobbelt risiko for at uddø.

»Dyrene har to ting imod sig. For det første er deres kropsdele af utroligt høj værdi på det sorte marked, hvilket får ulovlige krybskyttere til at jage dem. For det andet er de store. Deres store størrelse gør, at det tager dem langt tid at erstatte sig selv igen,« fortæller Loren McClenachan, der er professor i miljøbiologi ved Colby College og hovedforfatter til studiet, til fusion.net.

»Det er det, vi kalder dobbelt risiko – kombinationen af sociale og biologiske faktorer som tilsammen skaber en voldsom risiko for at dyret udryddes,« siger Loren McClenachan til fusion.net.

Annonce:

Dyrenes høje kilopris er nemlig med til at gøre dyrene særligt udsatte. Tigerens penis, som har den allerhøjeste kilopris, ligger på 2.8 millioner kroner. I havet er det dyreste, man kan få, et kilo hvalhaj. Det koster nemlig omkring to millioner kroner på det sorte marked. Jo mere dyrene er værd, jo større er chancen for, at de bliver udryddet, viser studiet.

Hvis man skyder et fredet dyr, kan man få en bøde. Men ifølge studiet bliver der slet ikke gjort en stor nok indsats for at nedsætte krybskytteriet af de fredede dyr.

»Bøderne bliver nødt til være højere end beløbet for dyret, hvis man skal stoppe krybskytteriet,« står der i studiet.

Studiet er publiceret i Current Biology.

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts